Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Contact > Onze webwinkel
top

Onze webwinkel

Oktober 2017. Onze webwinkel is door technische problemen tot nader orde niet bereikbaar.

In onze webwinkel verkopen wij uitsluitend pashmina's

 

Pashmina
"Pashm" is het Perzische woord voor "wol". Een pashmina is een sjaal van pure kasjmir wol of een mengsel van kasjmir en zijde. Kasjmir wordt uitsluitend van de wol van de onderbuik en kin van de Kajsmirgeit uit de Himalaya-regio geproduceerd. Het dekhaar is voor het gebruik in de textielindustrie te stijf en te ruw. Deze geit leeft boven de 4.500 m. Doordat de geit op grote hoogte leeft moet hij in de winter een goede warme vacht hebben om zich te beschermen tegen het barre koude klimaat. Alleen dieren die op deze grote hoogte leven kunnen zulke fijne wol produceren. In het voorjaar wisselen de geiten van wintervacht naar zomervacht. De wol wordt verzameld door deze van de rotsen en struiken te plukken of de geiten te borstelen. Alleen de wol van de buikvacht is fijn genoeg om Pashmina wol van te weven. Een geit produceert jaarlijks niet meer dan 90 gram wol. Om een sjaal te weven is ongeveer de wol van drie geiten nodig. De wol wordt met de hand geweven, vaak in combinatie met Chinese zijde.

Kasjmir en Pashmina wol
Er is verschil tussen Kasjmir en Pashmina wol. Kasjmir is een verzamelnaam voor alle wol welke voldoet aan de volgende specificatie en wordt omschreven als wol met een dikte kleiner dan 19 micron. De meeste Kasjmir wol is tussen de 16 en 18 micron dik ( ca. 1/6 millimeter). Pashmina wol heeft echter de dunste, fijnste vezels die er te vinden zijn. Pashmina wol heeft een dikte van 12-14 micron. Ter vergelijking: een menselijke hoofdhaar heeft een dikte van ca. 75 micron.

Bewerken van de wol
Voordat de wol gesponnen kan worden moet de wol eerst gesorteerd, gewassen en gekaard worden. Het kaarden gebeurt met fijne stalen borstels die de wol als lange draden uiteen borstelen. Na het kaarden kan het spinnen plaatsvinden. In Nepal wordt al het werk handmatig uitgevoerd. Er zijn verschillende technieken voor het spinnen, met de hand of een eenvoudig spinnenwiel. Feit blijft dat het een arbeidsintensief werk is. In de weverij worden de Pashmina sjaals geweven. Dit is het werk van deskundige handen. Alleen de ervaren wevers kunnen een topkwaliteit produceren. De sjaals worden apart in een kleurbad geverfd en gedroogd.

Pashmina sjaal van 100% zuivere wol
Voor het weven van een Pashmina sjaal is de wol van ongeveer drie geiten nodig. De 100% Pashmina wollen sjaals zijn een 1e klas kwaliteitsproduct. Voor deze sjaal wordt alleen de zuiverste Pashmina wol gebruikt, zonder gebruik te maken van andere producten, zoals zijde of katoen. Het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het weven van een zuiver wollen sjaal is het duurst. De zuiver wollen sjaal is zelfs duurder dan een sjaal waar zijde door geweven wordt.

Pashmina sjaal 70/30
Een populaire sjaal, net een klasse goedkoper dan de 100 % wollen Pashmina, is de Pashmina sjaal die gemaakt is van een combinatie van wol en zijde. Deze sjaal is gemaakt van 70 % wol en 30 % zijde. De zijde in de sjaal zorgt voor de sterkte en glans. De draden die op het weefgetouw worden opgespannen zijn van zijde. Door deze zijde wordt de wollen draad geweven.

Water Pashmina
De water Pashmina sjaal is een relatief nieuw product dat gelijk razend populair is geworden. Water Pashmina sjaals worden gemaakt van wol en zijde. Het speciale aan deze sjaal is dat de voor en achterzijde een verschillende kleurschakering hebben. Deze sjaals zijn tweezijdig draagbaar. De kwaliteit van de Water Pashmina is vergelijkbaar met de sjaal 70/30. De speciale weeftechniek die hiervoor gebruikt wordt zorgt dat de kleur aan de voor en achterkant van de sjaal verschillend is.

Onderhoud van de Pashmina sjaal
Het onderhoud van de Pashmina sjaal dient zorgvuldig te gebeuren. Het is een zeer fijn geweven product met fijne, dunne draden. De meeste fabrikanten raden aan geen risico?s te nemen en deze producten alleen te laten stomen. Wij adviseren minimaal de sjaal als fijne wol handwas te behandelen. Niet strijken of centrifugeren. De sjaal vlak, op, of tussen een laken laten drogen. Dit is de beste garantie voor behoud van de Pashmina sjaal.

 

 

« prev top next »
top

Kinderhuis Nepal 
Stg Shide Children Home Dharan

T: 020 - 4282850
E: info@kinderhuisnepal.nl
IBAN: NL90 INGB 0000127313

RSIN nummer 808102473

De stichting heeft een
anbi status (reg. nr. 11478).

 
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login