Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Nieuws
top

Nieuws

facebook

twitter

Kinderhuis Duhabi jaarplan 2019

#
Kinderhuis in Duhabi

December 2018. Onze Nepalese partner SHC heeft een jaarplan gemaakt voor het kinderhuis in Duhabi in 2019. Aan de orde komen problemen en oplossingen op het gebied van het onderwijs, de financiën en het lokale draagvlak. Zie verder jaarplan kinderhuis Duhabi 2019.

Dipendraschool jaarplan 2019

#
Dipendraschool

December 2018. Onze Nepalese partner SHC heeft een jaarplan gemaakt voor de Dipendraschool in 2019. Aan de orde komen problemen en oplossingen op het gebied van het onderwijs, de financiën en het lokale draagvlak. Zie verder jaarplan Dipendraschool 2019.

Geschiedenis en toekomstplannen Dipendraschool

#
Dipendraschool

November 2018. SHC medewerker Puran Baraily heeft een presentatie gemaakt van de geschiedenis en de toekomstplannen van de Dipendraschool. De school heeft nu nog 5 klassen. Dat moeten er acht worden om te voldoen aan de erkenningseisen van het Nepalese ministerie van onderwijs. Zie verder geschiedenis en plannen Dipendraschool.

Extra klaslokalen Dipendraschool

#
Fre-fab bouw Himalayan

November 2018. Onze Nepalese partner SHC heeft gekozen voor Himalayan pre-fab als leverancier van de extra klaslokalen van de Dipendraschool. De financiering daarvan wordt gedaan als een gemeenschappelijk project van Rotary Hulst in Nederland en Rotary Dharan in Nepal. Rotary International zal daarbij een financiële bonus geven voor deze vorm van internationale samenwerking tussen plaatselijke Rotaries. Zie verder ontwerp extra schoollokalen Dipendraschool.

Rockstart Nepal

#
Puran houdt een praatje over Rockstart

Oktober 2018. Onze stichting wil graag de jongeren uit de kinderhuizen perspectief bieden op een baan in Nepal bij een integere werkgever onder goede voorwaarden. Op deze manier voorkomen we dat ze in het buitenland (Qatar, Saoedi-Arabië etc.) onder slechte omstandigheden moeten gaan werken. Rockstart Nepal is een netwerk van veelbelovend jonge Nepalese bedrijven die een investering krijgen van Nederlandse bedrijven. De jongeren hebben vorig jaar kennis kunnen maken met een aantal van deze bedrijven. Projectleider Puran is in contact gebleven met de jongeren. Hij helpt hen met het vinden van werk via Rockstart.

Kinderhuis Duhabi

#
Pramila

Oktober 2018. SHC medewerker Puran Baraily heeft ons een nieuwe serie foto's gestuurd van de kinderen van het kinderhuis in Duhabi. Fotoserie.

Werkbezoek kinderhuis Duhabi

#
werkbezoek kinderhuis Duhabi

Oktober 2018. Ramesh Tamrakar bracht onlangs samen met Puran Baraily een werkbezoek aan het kinderhuis in Duhabi. Zie verder voor een verslag werkbezoek.

Riju Gautam

#
Riju Guatam

Oktober 2018. Het gaat goed met Riju Gautam. Riju volgt een kunstzinnige opleiding in Pokhara. Ramesh Tamrakar, de veldmanager van SHC, begeleidt hem. Zie verder voor een maandverslag van september.

Nieuwe schoolkleding leerlingen Dipendraschool

#
De leerlingen van de Dipendraschool in hun nieuwe schoolkleding

September/Oktober 2018. Een van onze trouwe sponsors dhr Ton Timmerman reist geregeld naar Nepal voor een bezoek aan de kinderhuizen in Duhabi en Dharan. Ook bezocht hij dit jaar weer de Dipendraschool. Deze keer heeft hij voor nieuwe schoolkleding gezorgd voor de leerlingen van de school. De kinderen, die vaak uit erg arme gezinnen komen, zijn er duidelijk blij mee. Bezoek onze facebookpagina voor meer foto's.

Werkbezoek Rotary Club Dharan

#
Werkbezoek Rotary Club Dharan

September 2018. Medewerkers Puran Baraily en Ramesh Tamrakar van onze lokale ngo partner SHC bezochten op zaterdagavond 29 september de Rotary Club Dharan. Doel van hun bezoek was afspraken te maken met de Rotary Club over de bijdrage aan de bouw van extra nieuwe lokalen bij de Dipendraschool. Het ging over een financiële bijdrage en over samenwerking bij de uitvoering van dit project. Verder lezen werkbezoek RC Dharan.

Kinderen Dipendraschool zingen het Nepalese volkslied

Tekenwedstrijd

#
Tekenwedstrijd Dipendraschool.

September 2018. De Dipendraschool organiseerde onlangs een tekenwedstrijd. Er waren prijzen voor de leerlingen met de mooiste tekeningen. Alle kinderen deden erg hun best. Bezoek onze facebook pagina voor meer foto's. (klik op de foto om te kunnen bladeren).

De eerste muziekles op de Dipendraschool

#
Muziekdocent Anil Rai geeft de kinderen van de Dipendraschool muziekles.

September 2018. Er wordt sinds kort muziekles gegeven op de Dipendraschool. Pas was er de eerste les waarin muziekdocent Anil Rai de kinderen zangles geeft. De kinderen vonden het erg leuk en leerden enthousiast de verschillende muzieknoten.

Muziekles Dipendraschool

#
Dhr. Ramkumar Bhattarai doneert een harmonium aan de Dipendraschool

September 2018. Dhr. Ramkumar Bhattarai, inwoner van Falkland en tevens lid van het oudercomité van de Dipendraschool, heeft een harmonium aan de school geschonken ten behoeve van de muziekles. De school wil graag drie keer per week muziekles geven aan de kinderen die geïnteresseerd zijn. Veel kinderen zijn enthousiast over dit plan. Er is helaas nog geen budget voor een vergoeding van een muziekleraar.

Riju Gautam volgt een kunstzinnige opleiding

#
Riju en zijn leraar in Pokhara

Augustus 2018. Riju Gautam, een pupil van het kinderhuis in Duhabi, heeft onlangs zijn middelbare school afgerond. Hij kan goed tekenen. Hij volgt nu in Pokhara, West-Nepal, een kunstzinnige opleiding van 3 maanden bij een bekende Nepalese kunstenaar. Riju wordt daarbij persoonlijk begeleid door onze supervisor Ramesh Tamrakar. Een van onze Nederlandse vrijwilligers sponsort deze beroepsopleiding van Riju. Hopelijk kan Riju later aan de slag als kunstenaar.

Fotoserie kinderhuis Duhabi juli 2018

#
Huiswerk maken

Augustus 2018. SHC medewerker Puran Baraily stuurde ons een serie fotos van het leven in het kinderhuis in Duhabi toe. Verder lezen fotoserie kinderhuis Duhabi juli 2018.

Anila Sherpa overleden

#
Ani La Sherpa

Juli 2018. Woensdag 25 juli bereikte ons het bericht dat Anila Sherpa, echtgenote van Lakpa Lama, is overleden. Onze stichting heeft een aantal monnik-weeskinderen die in het boeddhistische klooster in Dharan - de Himalayan Dechen Choling Gomba - werden opgeleid, gedurende een paar jaren gesteund. Anila wijdde net als haar echtgenoot haar leven aan het Tibetaanse boeddhisme. Daarnaast was zij net als hij maatschappelijk betrokken en een kenner van de Tibetaanse astrologie. Mensen kwamen bij haar om raad vragen. Ze was altijd blijmoedig en bereikbaar alhoewel ze de laatste jaren in afzondering leefde. Henk Hooghuis.

Burgemeester Dharan overleden

#
Burgemeester Dharan bezoekt Dipendraschool

Juli 2018. Vandaag 17 juli bereikte ons het droevige nieuws dat dhr Tara Subba, de eerste gekozen burgemeester van Dharan sinds meer dan 20 jaar, is overleden. Hij was nierpatiënt en overleed in een ziekenhuis in Kathmandu. Hij was een schoolvriend van medeoprichter van onze stichting Bimala Shrestha. Dhr Subba was populair en ambitieus. Zo wilde hij een eind maken aan alle kinderarbeid in Dharan en omgeving door het strikt toepassen van de wet en creëren van opvang voor slachtoffertjes. Ook zegde hij hulp toe bij het ontwikkelen van de Dipendraschool door o.a. het verhogen van de lonen van de leerkrachten en het toezeggen van een omheining van het schoolterrein. Wij wensen zijn familie veel sterkte en koesteren de herinnering aan de samenwerking met hem. Moge hij in vrede rusten. Henk Hooghuis, voorzitter.
Verder lezen burgemeester Dharan overleden.

Ram en Laxman in juni 2018

#
juni 2018 Ram en Laxman

Juli 2018. Ram en Laxman hadden in de maand juni telefonisch contact met hun grootouders. Ze hebben ook met de vrienden gesproken met wie ze vroeger speelden. De grootouders vertelden dat ze hen snel willen komen opzoeken in het kinderhuis in Duhabi. De jongens zijn regelmatig aanwezig op school. Er is nog steeds verbetering te zien in hun gedrag. Het zijn verder gezonde jongens. En ze lijken zich happy te voelen in het kinderhuis. Verder lezen Ram en Laxman in juni 2018.

Bezoek aan bouwbedrijven

#
bezoek aan bouwbedrijf

Juli 2018. Er is sprake van nieuwe onderwijswetgeving in Nepal. Wil de Dipendraschool in de toekomst voor erkenning in aanmerking blijven komen zal de school over 5 jaar 8 klassen dienen te hebben. Dat zijn er nu nog 5. Op verzoek van de school helpen we samen met onze lokale partner SHC bij het ontwikkelen van een nieuwbouwplan met 2 nieuwe klaslokalen. De keuze is inmiddels gemaakt voor prefab bouw. Ramesh en Puran zijn op bezoek geweest bij diverse bouwbedrijven. Ze hebben een rapport daarvan opgesteld met een aanbeveling. Verder lezen bezoek aan bouwbedrijven.

Lokale donaties kinderhuis Duhabi in 2017

Juni 2018. Ook lokaal is er steun voor het kinderhuis in Duhabi. Het gaat om financiële steun maar ook om steun in natura, zoals rijst. Onder de schenkers is de gemeente Dharan en een aantal bedrijven. Maar ook particulieren doen giften. Onze lokale partner SHC stuurde ons een overzicht. Financiële schenkingen en schenkingen in natura.

Financieel verslag 2017 en begroting 2018

Juni 2018. Het financiële verslag van 2017 en de begroting van 2018 is verschenen en is ook deze maal verzorgd door onze administrateur Hannie Sjaarda. Verder lezen >>>

Deepa

#
Deepa staat op het punt om naar school te gaan.

Juni 2018. Deepa is 17 jaar en een van de oudere kinderen in het kinderhuis in Duhabi. Ze is heel sociaal. Ze vindt het ook leuk om de huismoeders te helpen in de keuken. Deepa is zich aan het voorbereiden op haar toekomst buiten het kinderhuis. Zo leert ze boodschappen doen en met geld om te gaan. Verder krijgt ze computerles. Verder lezen >>>

Ram en Laxman

#
Ram en Laxman worden door de huismoeder naar school gebracht.

Juni 2018. Het gaat goed met de tweeling Ram en Laxman in het kinderhuis in Duhabi. Ze voelen zich er al aardig thuis. Ze leren om zelf hun schoenveters te strikken, netjes te eten en hun handen te wassen. De broertjes gaan inmiddels ook weer naar de kleuterschool. Verder lezen >>>

Ramesh Tamrakar

#
Ramesh Tamrakar (midden) bezoekt de Dipendraschool

Juni 2018. Ramesh Tamrakar helpt mee als supervisor - field director van onze projecten in Nepal. Dhr. Tamrakar is voormalig directeur van SOS kinderdorp in Itahari, Oost Nepal. Daarnaast was hij als hoofd van de District Child Welfare Committee verantwoordelijk voor het toezicht op de kindertehuizen namens de Nepalese overheid. Hij was tot aan zijn pensionering anderhalf jaar geleden verantwoordelijk voor de coördinatie van de hulp aan de kind-slachtoffers van de recente aardbevingen in heel Nepal.
Ramesh Tamrakar was reeds vele jaren adviseur van onze stichting en van het lokale bestuur van SHC in Nepal. Nu hij gepensioneerd is, heeft hij tijd vrijgemaakt om de werkzaamheden voor ons inhoudelijk te begeleiden en aan te sturen. Hij doet dit op geheel vrijwillige basis. Ramesh is onder meer vertrouwd met planmatig werken, het stellen van haalbare doelen, het geven van feed back, etc. Ook beschikt hij over een groot netwerk aan contacten, bij de Nepalese overheid, zowel landelijk als plaatselijk, en bij de Nepalese kinderbescherming. We hopen met zijn aanstelling de kinderen nog beter te helpen en perspectief te kunnen bieden. Het is voor ons een grote eer dat dhr. Tamakar zijn kennis en ervaring voor ons wil inzetten. Henk Hooghuis.

Deepa

#
Deepa met de tweeling Ram en Laxman.

Mei 2018. Deepa Dhakal is 17 jaar en een van de oudere kinderen in het kinderhuis in Duhabi. Ze bekommert zich om de jongere kinderen zoals de tweeling Ram en Laxman, die nog maar kort in het kinderhuis zijn. Ook helpt ze de kookmoeder in de keuken. Deepa is dankzij een extra bijdrage van een van onze donateurs geholpen met speciaal onderwijs en begeleiding. Daardoor kan ze zich beter voorbereiden op haar toekomst buiten het kinderhuis. Een bericht van Jayanti >>>

Ram en Laxman gaan naar het kinderhuis in Duhabi

#
Links op de achtergrond SHC manager Puran en dhr Bhattarai, de voorzitter van het kinderhuis in Duhabi.
Op de voorgrond de grootvader met zijn kleinkinderen Ram en Laxman

April 2018. Ram en Laxman zijn opgehaald door SHC manager Puran en dhr Bhattarai de voorzitter van het kinderhuis. Ze worden in het kinderhuis In Duhabi opgevangen. De Nepalese autoriteiten hebben hiervoor toestemming gegeven. De twee woonden bij hun opa en oma in het dorpje Falkland en zitten in de kleuterklas van de Dipendraschool. De grootvader had bij de school aangegeven niet langer voldoende voor zijn kleinkinderen te kunnen zorgen.

Noodopvang tweeling Ram en Laxman

#
Ram en Laxman

April 2018. Schoolhoofd Parbat Sanjel en de onderwijzeressen maakten zich ernstig zorgen over de thuissituatie van twee kinderen uit de kleuterklas van de Dipendraschool. Het betreft een tweeling Ram en Laxman van 4 jaar. Ze woonden bij hun opa en oma, de ouders zijn volledig uit beeld. De grootouders hebben geen middelen van bestaan en kunnen daardoor de kinderen geen huisvesting en verzorging meer bieden. De kinderen zagen er verwaarloosd uit. Op verzoek van de grootouders en met toestemming van de lokale Nepalese autoriteiten is besloten ze in het Duhabi kinderhuis op te vangen. Onze adviseur Madan Dhakal heeft hard gewerkt om de formaliteiten rond te krijgen voor deze 'reddings' operatie zoals dit wordt genoemd.

Herverdeling taken van onze stichting en SHC

#
Midden dhr. Ramesh Tamrakar.

Maart 2018. Onze stichting heeft nieuwe afspraken gemaakt over het volgen en controleren (monitoring) van de werkzaamheden binnen onze projecten, zoals de kinderhuizen en de Dipendraschool. Het komt erop neer dat onze Nepalese partner organisatie SHC eindverantwoordelijk blijft voor de bestedingen en de financiële verantwoording naar ons en de Nepalese overheid (zoals de Social Welfare Council). De monitoring van het uitvoerende werk wordt echter voortaan gedaan onder supervisie van dhr Ramesh Tamrakar, oud-directeur van SOS kinderdorpen in Nepal en al vele jaren onze adviseur. We hopen hiermee gebruik te kunnen maken van zijn grote kennis en ervaring in de kinderbescherming in Nepal. Ook worden we als stichtingsbestuur meer direct geïnformeerd en betrokken bij de uitvoering van de projecten. Aan de hand van het onder leiding van dhr Tamrakar opgestelde werkplan hopen we op deze manier de resultaten nog beter zichtbaar te maken voor onze donateurs. Henk Hooghuis, voorzitter

Lunchproject Dipendraschool 2018

#
lunch leerlingen Dipendraschool

Maart 2018. Stichting Bisschoppelijke Vastenaktie Nederland (BVA) heeft een donatie gedaan ten behoeve van het maaltijdproject op de Dipendraschool in 2018. Dhr Ton Timmerman uit Best, een trouwe sponsor, heeft geholpen bij het aanvragen van deze donatie. Onze stichting dankt stichting BVA erg hartelijk voor haar bijdrage. We zullen toezicht houden op de juiste besteding van het geld. Website www.vastenactie.nl

Breed overleg

#
vlnr Puran Baraily (SHC), Jayanti (Duhabi), dhr Keshav Battarai (Duhabi), dhr Ramesh Tamrakar (voorzitter), Reju Gautam (Jaycees JCI Duhabi).

Februari 2018. We hadden op donderdag 16 en vrijdag 17 februari 2 nuttige bijeenkomsten met medewerkers en bestuur van de Dipendraschool en het kinderhuis in Duhabi. Verder lezen >>>

Verslag vrijwilligerswerk Anja Brasser

Anja Brasser
Anja Brasser op de Dipendraschool

Februari 2018. Pedagoge/andragoge Anja Brasser, die regelmatig namens onze stichting naar Nepal reist om de kinderen in de kinderhuizen en op de Dipendraschool te begeleiden, is onlangs teruggekeerd van een werkbezoek. Ze voerde ook gesprekken met lokale medewerkers, zoals Jayanti, de huismanager van het kinderhuis in Duhabi. Verder lezen >>>

Werkbezoek

#
Werkbezoek Dipendraschool

Februari 2018. Onze voorzitter Henk ging afgelopen weken op werkbezoek bij het kinderhuis in Duhabi en op de Dipendraschool. Hij had ook contact met het bestuur van SHC, onze Nepalese partner. Verder lezen >>>

Kookmoeder Nisha Tamang

Kookmoeder Nisha Tamang

Februari 2018. Mw. Nisha Tamang is kookmoeder van de Dipendraschool. Naast het verzorgen van de schoollunches voor de kinderen maakt ze ook de klaslokalen en de toiletten van de school schoon. We hebben daarom aan SHC een salarisverhoging voor haar voorgesteld. Update. SHC is inmiddels accoord. Ze verdiende 1800 npr per maand. Dat is tot 3500 npr verhoogd. Een deel van haar salaris wordt door de gemeente Dharan betaald. Zie voor dit en meer nieuws het maandverslag van januari van de Dipendraschool >>> (engelstalig)

Nieuwe sokken en schoenen

#
Kinderen Dipendraschool passen hun nieuwe schoenen.

Januari 2018. De kinderen van de Dipendraschool hebben nieuwe sokken en schoenen gekregen. Met dank aan stichting Kinderen van de Wereld uit Best.

Maandrapporten december 2017

Januari 2018. SHC manager Puran Baraily heeft ons twee rapporten, van het kinderhuis in Duhabi en van de Dipendraschool, gestuurd van de maand december 2017. Ze zijn engelstalig.

Nieuwsbrief

December 2017. Nieuwsbrief 23 is verschenen. Onze nieuwste nieuwsbrief is in nauwe samenwerking met onze Nepalese partner ngo SHC tot stand gekomen en is deze keer engelstalig. Puran Baraily heeft er veel werk van gemaakt.
Verder lezen >>>

Dipendraschool

#
Leerlingen en personeel Dipendraschool december 2017.

Excursie Kathmandu

#
Excursie Kathmandu.

November 2017. De oudere kinderen van de kinderhuizen zijn de laatste week van november op excursie geweest naar Kathmandu. Op het programma stond niet alleen een bezoek aan verschillende bezienswaardigheden, maar ook een bezoek aan enkele geselecteerde Nepalese bedrijven die via de organisatie Rockstart investeringen ontvangen van Nederlandse bedrijven. We hopen in de toekomst de oudere kinderen die uitstromen uit de kinderhuizen via deze bedrijven aan een baan te kunnen helpen, zodat ze niet noodgedwongen naar het Midden Oosten uitwijken. Verder lezen >>>

Verhalen van kinderen in Duhabi

November 2017. Puran heeft een paar kinderen in Duhabi, Amrit, Anju, Toyaz en Urmila, gevraagd naar hun school, wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn, wat ze later graag willen worden, naar hun vriendschappen. Ook het leven in het kinderhuis komt ter sprake. Verder lezen >>>

 

#
Links de nieuwe burgemeester van Dharan, dhr Tara Subba.

Nieuwe burgemeester Dharan bezoekt Dipendraschool

November 2017. De nieuwe burgemeester van Dharan, dhr Tara Subba, bracht onlangs een bezoek aan de Dipendraschool. Dhr Subba werd in juli tot nieuwe burgemeester van Dharan gekozen. Hij heeft tijdens zijn bezoek toegezegd zijn best te zullen doen voor de aanleg van de omheining van het buitenterrein van de school.

Werkbezoek Henk Hooghuis aan Nepal

November 2017. Onze voorzitter Henk Hooghuis is op werkbezoek in Nepal. Hij praat onder meer met de Rotary Club van Dharan over een schenking ten behoeve van de uitbreiding van de Dipendraschool met extra klaslokalen. Het bedrag wat deze Nepalese rotary club schenkt wordt opgeteld bij de schenking van de Nederlandse rotary club uit Hulst, Zeeland. Het totale bedrag wordt vervolgens verdubbeld door Rotary International. Het is de bedoeling om zo op een bedrag uit te komen dat voldoende is voor de nieuwbouw van de school. Henk ging uiteraard ook op bezoek bij de Dipendraschool en de kinderhuizen. Een paar foto's >>>

Excursie naar Kathmandu

November 2017. Onze stichting organiseert op 29/30 november een 2 daagse introductie voor de oudere kinderen van de kinderhuizen bij enkele Nepalese bedrijven die investeringen ontvangen van Nederlandse bedrijven. De organisatie Rockstart die een kantoor heeft in Kathmandu coördineert het investeringsprogramma. De bedrijven zijn gescreend op duurzaamheid, innovatie en arbeidsvoorwaarden. We hopen in de toekomst de oudere kinderen die uitstromen uit de kinderhuizen via deze bedrijven aan een baan te kunnen helpen. Hiermee wordt een alternatief geboden voor bv landen in het Midden Oosten waar nu vaak jonge Nepalezen gaan werken onder erg slechte omstandigheden. Zie voor meer informatie de ESPN Documentary on Dying Indian and Nepalese World cup 2022 Workers

Drone-beelden Dharan

Benefiet optreden Bimla en vriendinnen

Oktober 2017. Ter gelegenheid van Divali, het hindoeïstisch lichtjesfeest dat in het najaar wordt gevierd, heeft Bimla Shrestha samen met een paar vriendinnen een benefiet huiskamer dansvoorstelling gegeven. De opbrengst was € 300,- voor onze stichting. Een filmpje bekijken >>>

 

#
Puran overhandigt geschenk Anja Brasser aan de kinderen in Duhabi

Duhabi kinderhuis excursie Kathmandu

Oktober 2017. Puran bracht onlangs een werkbezoek aan het kinderhuis in Duhabi. Hij bracht een cadeautje van Anje Brasser mee voor de kinderen. Verder kwam hij om een excursie eind november naar Kathmandu te bespreken. Een groot deel van de kinderen gaat mee met deze trip. Op het programma staat een bezoek aan bezienswaardigheden in de stad. Ook is er een ontmoeting met medewerkers van Rockstart, de organisatie die startende lokale ondernemingen ondersteunt. Rockstart helpt ook kinderen, die door hun leeftijd de kinderhuizen verlaten, aan stageplaatsen en werkleerplaatsen bij bedrijven die men steunt. Verder lezen (engels) >>>

Schoolverbeterplan Dipendraschool

Oktober 2017. De Dipendraschool is in 1993 (NP 2050) gesticht. Zoals overal in de wereld wordt ook in Nepal het onderwijs als heel belangrijk gezien voor de ontwikkeling van het land. Men probeert daarom te zorgen dat het onderwijs niet achteruit gaat en zoveel mogelijk wordt verbeterd. Een paar jaar geleden, in 2015, is door de Nepalese overheid een schoolverbeterplan voor 5 jaar, van 2015 - 2020 uitgebracht. Hierin staat o.m. ook informatie over de geschiedenis van het schooltje en de moeilijke sociale en economische omstandigheden waarin het moet functioneren. Verder lezen (engels) >>>

Nieuwbouw Dipendraschool

#
Nieuwbouw Dipendraschool. Klik op afbeelding voor groter.

Oktober 2017. Er is sprake van nieuwe onderwijswetgeving in Nepal. Wil de Dipendraschool in de toekomst voor erkenning in aanmerking blijven komen zal de school over 5 jaar 8 klassen dienen te hebben. Dat zijn er nu nog 5. Op verzoek van de school helpen we bij het ontwikkelen van een  nieuwbouwplan met 2 nieuwe klaslokalen. Verder lezen >>>

 

#
Kinderdag 2074, Dipendraschool

Kinderdag Nepal 2074*

September 2017. Op 14 september j.l. werd in Nepal de jaarlijkse kinderdag gevierd. Dat betekende ook een kinderfeest in de kinderhuizen in Dharan en Duhabi. En op de Dipendraschool. Puran heeft ons een bericht gestuurd. Verder lezen (engels) >>>
(* Nepal hanteert een andere kalender en jaartelling dan de westerse. Ons jaar 2017, is het Nepalese jaar 2074.)

Financieel jaarverslag 2016 en begroting 2017

September 2017. Het financiële jaarverslag 2016 en de begroting 2017 zijn verschenen. Ze zijn gemaakt door Hanny Sjaarda. Verder lezen >>>

Overstromingen Dharan e.o.

Dharan, maandag 28 augustus 2017. De recente overstromingen ten gevolge van de overvloedige regenval hebben ernstige schade aangericht in diverse districten van Nepal. Veel mensen zijn dakloos geworden en sommige hebben familieleden verloren. Vooral het zuid-oosten van Nepal met de districten Morang, Jhapa and Sunsari is zwaar getroffen. Puran bericht. Verder lezen (pdf, engels) >>>

 

Dharan, augustus 2017. Dit filmpje op Youtube geeft een beeld van de schade, die de hevige regenval van de eerste weken van augustus heeft aangericht in de regio van Dharan. Het ergste natuurgeweld is op deze beelden al weer achter de rug. De rivieren die aanzwollen tot woest kolkende stromen zijn deels weer tot bedaren gekomen. Wel is de schade die is aangericht, zoals aan de wegen die langs de rivieren lopen, goed te zien. Verder lezen >>>


 

#
Toyaz Gautam na operatie in het Koirala ziekenhuis

Operatie pupil kinderhuis Duhabi

Zondag, 20 augustus 2017. Toyaz Gautam, een pupil van het kinderhuis in Duhabi, is vandaag met succes geopereerd aan zijn buikholte. Hij hersteld in het ziekenhuis van Dharan. Verder lezen >>>

 

#
een boer probeert zijn vee te redden

Overstromingen

Dharan, zondag 13 augustus 2017. Het is regenseizoen in Nepal. De hevige moessonregens zorgen elk jaar weer voor overstromingen, veel schade en slachtoffers. Het lijkt nu echter te gaan om de ernstigste wateroverlast in tien jaar tijd. SHC medewerker Puran bericht over de overlast in Dharan en omstreken. Verder lezen >>>

 

#
zomerschool 2016

Zomerschool

Woensdag 19 juli. Net als vorig jaar organiseert de Dipendraschool ook dit jaar weer een zomerschool. Het gaat daarbij niet alleen om schoolse activiteiten maar ook om sport, spel, zang en dans.


#

De Nepalese overheid

Juli 2017. Nepal heeft alle verdragen mbt de rechten van het kind ondertekend. De overheidsinstantie die op lokaal niveau verantwoordelijk is voor de kinderbescherming is de District Child Welfare Council (DCWC). Deze inspecteert de kinderhuizen en controleert of zij zich aan de regels houden. Ze hebben de bevoegdheid om bij misstanden een kindertehuis zelfs te sluiten. De praktijk is in een dergelijk arm land echter zeer weerbarstig. Verder lezen >>>

Talentenjacht

Duhabi, zaterdag 15 juli 2017. Jaycees Duhabi organiseerde een talentenjacht in het Duhabi kinderhuis. Alle kinderen deden met veel plezier mee en zetten hun beste beentje voor. Jaycees is een internationale jeugdorganisatie. Verder lezen >>>

Nieuwe fotoserie Dipendraschool

 

naar fotoserie

Mei 2017. Naar nieuwe fotoserie Dipendraschool >>> 

 

#
Pramod op sollicitatiebezoek bij Bajra Bricks

Op zoek naar werk voor uitstromende pupillen

Kathmandu, vrijdag 12 mei 2017. Inmiddels is een tweede pupil, Pramod, aangenomen door de steenfabriek Vajra Bricks in Baktapur. Eerder waren uitstromende pupillen van het kinderhuis in Duhabi, Anil en Sita, op sollicitatiebezoek bij een paar Nepalese bedrijven. De eerste successen waren inmiddels geboekt. Anil kon gaan werken als heftruck-chauffeur bij Bajra Bricks. Sita Gautam mocht aan de slag bij de Nepalese thuiszorg organisatie 'Health at Home'. SHC is wel nog op zoek naar woonruimte voor haar in b.v. een meisjeshostel. Bajra Bricks heeft een flinke investering gekregen van Nederlandse bedrijven via het Rockstart programma.

#
sollicitatiebezoek Anil (links met petje) aan de steenfabriek Bajra Bricks

Anil en Sita op sollicitatie

Kathmandu, maandag 1 mei 2017. Twee jonge uitstromende pupillen, Anil en Sita, hebben kennis gemaakt met Nepalese werkgevers die hen mogelijk een baan kunnen aanbieden. De werkgevers zijn dhr Bikram Prajapati van steenfabriek Bajra Bricks en mw Basnet van textielfabrikant Cotton Mills. Zij willen beiden kansen bieden aan jonge mensen in Nepal en ze toonden zich heel betrokken bij Sita en Anil, die geen familie hebben. We kunnen ze echter niet in een keer loslaten in Kathmandu, waar ze niet eerder zijn geweest. Zo is voor Sita een kamer nodig in een beschermde woonomgeving, bv een meisjeshostel. Via mw Basnet kan Sita gaan werken in de Nepalese thuiszorg organisatie 'Health at Home' waarvan zij de directeur, dhr Bikas Dhakal goed kent. Ze zal worden opgeleid als verzorgende. Anil krijgt de mogelijkheid om vorkheftruck-chauffeur te worden bij de steenfabriek. Beide bedrijven hebben een flinke investering gekregen van Nederlandse bedrijven via het Rockstart programma. Ze zijn daarvoor uitgebreid gescreend op betrouwbaarheid en ecovriendelijk ondernemen.

Wetsvoorstel ziektekostenverzekering voor weeskinderen

Kathmandu, woensdag 29 april 2017. De Nepalese regering heeft gisteren, dinsdag 28 april, een voorstel voor een nieuwe Wet op de Ziektekostenverzekering aangeboden aan het parlement. In dit wetsvoorstel worden kinderhuizen en kinderrevalidatiecentra verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten voor alle kinderen die bij hen verblijven. Verder lezen (pdf) >>>

Puran bericht

Zaterdag, 22 april 2017. Puran heeft opnieuw een ronde gemaakt langs de kinderhuizen en de Dipendraschool. Hij stuurde ons daar een bericht van. We hebben het vertaald en enigszins bewerkt. Verder lezen >>>

#
rapportuitreiking Dipendraschool

Rapportuitreiking Dipendraschool

Donderdag 13 april. Vandaag zijn de rapporten aan de kinderen van Dipendra basisschool uitgereikt in aanwezigheid van de moeders die naar school waren gekomen. Dit gebeurde in de klas, waarna er werd nagepraat op de binnenplaats met de onderwijzeressen en het schoolhoofd. De 12 jarige Aljina Rai uit klas 5 was de beste met een score van 78 uit 100. Puran Baraily en bestuurslid Meharman Hughes waren hierbij namens onze lokale partner ngo SHC aanwezig. 

Bezoek aan de Dipendraschool

Maandag 10 april 2017. Nieuwe officemanager Puran Baraily ging samen met Madan Dhakal voor een werkbezoek naar de Dipendraschool. Ze hadden afgesproken met het schoolhoofd Parbat Sanjel. Verder lezen >>>

 

#
Kinderen kinderhuis Duhabi

Kinderhuis Duhabi vandaag

Vrijdag 7 april. Bericht van onze nieuwe officemanager, Puran Baraily. Puran is pas in dienst van SHC als nieuwe officemanager. Hij is zich nog aan het inwerken en bericht daarover vanuit Nepal. Vertaald uit het Engels en enigszins bewerkt. Verder lezen >>>


rockstart 2017

Presentatie jonge Nepalese ondernemingen in Amsterdam

Maart. Vrijdag 17 maart gaven in Amsterdam 9 jonge Nepalese ondernemingen elk een korte presentatie van hun onderneming aan Nederlandse investeerders en genodigden. Het evenement was georganiseerd door Rockstart Amsterdam. We hopen dat er hiermee uiteindelijk ook leer-werkplekken komen voor onze oudere pupillen uit de kinderhuizen in Dharan en Duhabi. Verder lezen >>>

Holi feest


holifeest 2017

Maart. Onlangs is uitbundig Holi gevierd in het Sarasvati kinderhuis. De kinderen beschilderen elkaars gezicht met waterverf.
Het Holifeest of Holi-Phagwa is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest.

Nieuwe officemanager

puranMaart 2017. Er is een nieuwe SHC officemanager. Het is een jongeman uit Dharan en hij heet Puran Baraily. Hij heeft muziekles gegeven op een middelbare school en een management opleiding gedaan. Hij is nog in zijn proeftijd en we hopen dat het een succes wordt.
 

Vertrek officemanager Saurav Udash

Februari. SHC officemanager Saurav Udash vertrekt per 1 maart a.s. om persoonlijke redenen. We zijn hem dankbaar voor zijn werk en betrokkenheid en wensen hem en zijn gezin alle goeds! Henk Hooghuis voorzitter.

Verbeterplan Dipendraschool en bouwplannen


Februari. Er is een schoolverbeterplan voor 5 jaren van de Dipendraschool opgesteld. Hierin staan o.a de visie van de school op langere termijn en de relatie met onze stichting sinds de afgelopen 11 jaar.
We zijn bezig om fondsen te werven voor uitbreiding van het aantal klaslokalen naar uiteindelijk 8. Dit moet vanwege de verandering in de onderwijswet in Nepal opdat de school toegang heeft tot overheidsmiddelen. Ook de ommuring van het schoolterrein is belangrijk.
De kosten voor de muur en 3 klaslokalen bedragen in totaal ca 25.000 euro. Voor de inrichting van de lokalen zal de Rotary Dharan zorgdragen. Hiervoor wordt samengewerkt met Rotary Hulst (Zeeland NL) die een bijdrage van 6000 euro hebben toegezegd. Via een zgn 'Match Grant' hopen we in totaal ong 17.000 euro ter beschikking te krijgen. Een Match Grant is een verdubbeling van de totale bedragen van de Rotary's uit Nederland en Nepal door Rotary International. We hopen de resterende 8000 euro via particuliere giften te krijgen! Verder lezen schoolverbeterplan Dipendraschool >>>

Nieuwsbrief 11 Enza zaden

Januari 2017. In de nieuwsbrief The Partnership van januari 2017 van het zaad- en gewasveredelingsbedrijf Enza zaden uit Enkhuizen staat een berichtje over onze stichting en onze betrokkenheid bij de Dipendraschool.
Vorig jaar werden we uitgekozen door het bedrijf als goed doel voor hun kerstpakkettenactie. Dit heeft toen gezorgd voor het prachtige bedrag van € 3300,- aan donaties ten behoeve van de Dipendraschool.
Verder lezen >>>

Nieuwe aanmelding kinderhuis Duhabi

milan_raut.jpg
Zondag 29 januari. Een paar dagen geleden werd een jongen van 8 jaar, Milan Raut, naar het kinderhuis in Duhabi gebracht. Hij is een broer van Ritan Raut, een jongen die al in het kinderhuis woont. Hun beide ouders zijn overleden en de familie kan door hun armoedige omstandigheden niet goed voor hen zorgen. Verder lezen >>>

Kinderarbeid

Zaterdag 21 januari 2017. Een aantal dagen geleden zijn een paar leerlingen van de Dipendraschool door de politie onderschept en uit de nachtbus naar Kathmandu gehaald. De kinderen waren op weg naar de Nepalese hoofdstad om te gaan werken als kindwerker. Ze zijn door de politie teruggebracht naar hun ouders. De ouders leven in extreme armoede zoals veel ouders uit het gebied rond de school. Kinderarbeid komt helaas nog veel voor in Nepal: kinderen gaan werken in ruil voor onderdak en voedsel en een klein beetje geld dat ze naar hun familie sturen. Het is goed dat de Nepalese overheid deze praktijk van uitbuiting van kinderen probeert aan te pakken. Helaas wordt het armoedeprobleem dat ten grondslag ligt aan de kinderarbeid niet opgelost. De Dipendraschool probeert gegevens te verzamelen over de gezinnen die er het slechtst voorstaan. We kunnen dan proberen om te voorkomen dat kinderen worden verkocht voor kinderarbeid door met de ouders samen te werken. Verder lezen >>>

Winterkleding actie Rotary Dharan

Zondag 1 januari 2017. De jeugdafdeling van de Rotary Dharan heeft winterkleding ingezameld en uitgedeeld aan de Sukumbasi gemeenschap van Falkland. De distributie aan de arme bevolking vond plaats op 23 december in de Dipendraschool. De school bewijst hiermee haar nut niet alleen voor de schoolkinderen maar ook voor de hele gemeenschap. We zijn blij met de samenwerking met de Rotary Dharan die laat zien dat ze de Dipendraschool en omwonenden een warm hart toedragen! Ik wens u een voorspoedig 2017. Henk Hooghuis, voorzitter Verder lezen >>>

 

Ansichtkaarten actie tbv de Dipendraschool

Donderdag 29 december 2016. Op initiatief van vrijwilligster Anja Brasser is er tijdens haar recente verblijf in Nepal op de Dipendraschool een tekenwedstrijd georganiseerd. De kinderen zijn in 3 leeftijdsgroepen verdeeld. Van de beste tekeningen hebben we ansichtkaarten laten drukken. U kunt de school steunen door deze ansichtkaarten te bestellen. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de school, gelegen in een zeer arme streek bij Dharan in Oost Nepal, die onze steun hard nodig heeft. Richtprijs voor een set van 5 stuks: € 10,00. U kunt natuurlijk ook meer bestellen of extra doneren. Betaling vooruit op IBAN: NL90INGB0000127313 t.n.v. stichting SHIDE Children Home Dharan, Amsterdam. Graag naam en adres op uw betaling vermelden en het aantal kaarten dat u bestelt. We zullen de kaarten dan z.s.m naar u opsturen. Dank voor uw steun! Ook namens de initiatiefneemsters Anja Brasser en Marian Kuipers.
Henk Hooghuis, voorzitter.

Naar diavoorstelling groot formaat >>>

#

Kerststerren groeien in Nepal in het wild

bestuur van de stichting en vrijwilligers wensen
alle donateurs en bezoekers van onze website
Prettige Feestdagen

Nieuwsbrief 22 (update 21 december)

Woensdag 21 december. Dit is een update van 21 december van nieuwsbrief 22. Er staan een aantal verbeteringen in. We willen deze keer mede ingaan op wat er concreet met uw gift gedaan kan worden. Deze nieuwsbrief is gezamenlijk vervaardigd met onze partner organisatie in Nepal: de Society for helpless children. Het tweede deel is derhalve in het engels. U vindt hier ook een inschatting van het benodigde budget voor 2017. Informatie over doneren vindt u onder donateur worden  Verder lezen >>>

 

« prev top next »
top
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login