Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Excursie Kathmandu 2017
top

Excursie Kathmandu 2017

#
Excursie Kathmandu, bezoek aan Rammed Earth Solutions, een bouwbedrijf met stampleem.

30 nov 2017. We zijn inmiddels verhuisd naar een hotel vlakbij Bouddha stupa, dat gunstig ligt ivm de rest van ons programma deze week. Als eerste gaan we naar het bouwbedrijf Rammed Earth Solutions dat op locatie bouwt met behulp van een oude techniek die opnieuw wordt gebruikt: stampleem. Er wordt heel weinig cement in gebruikt. De eigenaar van het bedrijf Narayan Acharya vertelt enthousiast over de voordelen van het op deze manier bouwen: geen vervuiling van de omgeving, de gebouwen zijn goed geisoleerd tegen geluid, maar ook houden ze warmte vast in de winter en is het relatief koel in de zomer. Narayan heeft al verschillende scholen in Nepal gebouwd en wij denken ook aan de bouw van nieuwe klaslokalen voor de Dipendraschool met deze methode. De kinderen luisteren geboeid naar het verhaal van Narayan en stellen veel praktische vragen over hoe het is om in zijn bedrijf te werken. Narayan vertelt dat in een eerste voorwaarde is dat mensen hun werk leuk vinden. Verder over het salaris wat ze kunnen verdienen. Eerst zal het niet zoveel zijn, maar later kunnen ze doorgroeien. Ook zijn er geoede secundaire arbeidsvorwaarden, een ziektekostenverzekering, huisvesting en directe levensbehoeften worden betaald. Als er individuele problemen zijn met bv familie van de werknemer zal het bedrijf ook ondersteuning bieden. Sita vraagt of er ook vrouwen werken. Op dit moment nog niet maar er zijn zeker mogelijkheden. Maar de vrouwen werken dan niet alleen maar met meerdere vrouwen in een bouwploeg.

Bajra Bricks
Steenfabriek Bajra Brick .

29 nov. We hebben om 9 uur afgesproken in Bhaktapur, bij de steenfabriek Bajra Brick. Hier worden stenen geproduceerd zonder dat de lucht wordt verontreinigd. De eigenaar dhr Bikram Prajpati is een werktuigbouwkundig ingenieur die hiervoor een nieuwe machine heeft bedacht. De kinderen zijn zeer belangstellend en we worden rondgeleid waarna we ook de machine aan het werk zien. Dhr Bikram schetst de mogelijkheden binnen zijn bedrijf voor de jongeren om zich verder te ontwikkelen al maar gelang de capaciteiten. Hierna hebben we een ontmoeting met Ashish Adikari, de eigenaar van het bedrijf Red Mud, een coffee restaurant. Hij heeft 4 vestigingen in Kathmandu en er liggen plannen om ook in Dharan e.o vestigingen te beginnen van deze horeca gelegenheid. De mogelijkheden voor onze kinderen zijn goed. Het bedrijf zorgt o.a voor een opleiding en huisvesting in een soort hostel. Ze worden zelfs opgehaald door een busje van het bedrijf en ook weer thuisgebracht. Belangrijk zeker voor onze jongeren die nog hun weg moeten vinden. Dhr Ashish vertelt dat hij o.a samenwerkt met de organisatie Maiti Nepal die meisjes helpt die slachtoffer zijn van vrouwenhandel. De kinderen luisteren met belangstelling naar zijn verhaal en we wisselen telnummers uit. Tenslote worden we verwacht bij het kantoor van Rockstart in Lalitpur, Pulchowk. We worden verwelkomd door mevr Sunaya. Zij geeft informatie over het netwerk van Rockstart bedrijven, die alle geselecteerd zijn op hun motivatie, schone wijze van produceren en sociaal ondernemerschap. Het is goed mogelijk dat de jongeren hun weg kunnen vinden binnen de bedrijven als ze zelf gemotiveerd zijn. Hierna vertonen we een documentaire over de WK 2022 in Qatar en de bouw van stadions i.o van de FIFA en het Kafala systeem waarbij de werknemer in feite tot slaaf wordt gedegradeerd. De vaak schokkende beelden worden ingeleid en van commentaar voorzien door Ramesh Tamrakar. De jongeren zij zichtbaar onder de indruk van de doodskisten die terug komen uit Qatar met de slachtoffers van deze misstanden.

#
Swayambunath stupa Kathmandu.

28 nov. We staan vroeg op. Na het ontbijt staat de bus klaar. Hij brengt ons naar Balayu park, waar een heel oude bron is en een Budhanilkanta, een liggend beeld van Vishnu. Vervolgens gaan we naar Swayambunath, een heuvel met een beroemde stupa. Er is o.a een voetstap van de Buddha. Overal zijn apen die levendig om ons heen bewegen. Meneer Dil Chandra, de man van Durga, is onze gids en vertelt aan de kinderen de bijzonderheden van de stupa en de geschiedenis. Hierna brengen we een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum. Er zijn opgezette dieren, zoals krokodillen, luipaarden en allerlei reptielen te bewonderen die in Nepal voorkomen. Sommige kinderen maken ijverig aantekeningen. Dan is de dag alweer voorbij en gaan we terug naar ons hotel. In de avond hebben we afgesproken met donateur Mark en Ramesh Tamrakar, voormalig SOS directeur en al vele jaren onze adviseur. Hij zal ons de komende dagen helpen om de oudere kinderen goed te informeren en te motiveren. Een belangrijk doel van deze excursie is namelijk om de oudere kinderen te informeren over mogelijkheden om in Nepal werk te vinden en niet naar het buitenland te gaan. In landen als Qatar, zijn al vele honderden slachtoffers gevallen bij de bouw van de voetbalstadions voor het WK 2022 die in Qatar worden gehouden. De vaak jonge mensen worden aangelokt door een relatief aantrekkelijk salaris van gemiddeld $ 250 pm. Eenmaal in Qatar zijn ze vrijwel rechteloos en worden ze als slaven ingezet bij de bouw van de stadions. Sommigen bezwijken aan een hartaanval in de bloedhete woestijn. Wij willen de kinderen hiervoor waarschuwen en ook laten zien dat er goede bedrijven zijn in Nepal waar ze mogelijkheden krijgen om te gaan werken zonder te worden uitgebuit.

27 nov. De kinderen komen aan met begeleiders met de bus uit Dharan / Duhabi. Een rit van ruim 12 uur. Ze zijn nog niet eerder in de hoofdstad Kathmandu geweest. We worden vriendelijk welkom geheten door de hotelbaas. Hij is een broer van de echtgenoot van voormalig huismoeder Durga van het Sarasvati kinderhuis. Zij is ook aanwezig en een vertrouwd gezicht voor de kinderen in het voor hen onbekende Kathmandu.

« prev top next »
top
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login