Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Nieuwsarchief > Nieuwsarchief 2009 > Reisverslag Nepal
top

Reisverslag Nepal

Verslag bezoek aan de projecten in 2008
 

Bimla en ik kwamen op 31 oktober aan in Dharan. We hadden voor de zekerheid het vliegtuig genomen naar Birathnagar, in plaats van de bus die we gewoonlijk nemen. We hebben altijd veel spullen bij ons voor de kinderen, ook deze keer weer! Vanuit het vliegtuig konden we al zien hoe rampzalig de overstroming van de Koshi is geweest. Vele dorpen zijn letterlijk weggespoeld.

We hebben direct een onaangekondigd bezoek gebracht aan het kinderhuis in Duhabi, wat op de route ligt tussen Biratnagar en Dharan. Het viel op dat het kinderhuis er verzorgd uitzag. Het nieuwe ijzeren hekwerk dat het meertje afschermt van het huis is erg solide. Ook de nieuwe toegangspoort en de muur zien er goed uit! Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de kinderen die we zagen, ze zagen er goed verzorgd uit en waren niet, zoals vorig jaar, voorbereid op onze komst, maar gewoon zichzelf.

In Dharan werden we verwelkomd door het  bestuur van onze partner NGO, de Society for Helpless Children. Het Sarasvatihuis dat voor 70% wordt gesponsord door de Stichting, maakt een goed georganiseerde indruk. Wel waren we verbaasd dat de jonge homemother, na een week plotseling ontslag nam na 2 jaar voor ons gewerkt te hebben. Zij is vervangen door mevr. Pandey, een vrouw van 47 jaar, weduwe, zonder verplichtingen aan een gezin. We hopen dat ze lang in dienst zal blijven want het is niet leuk en ook voor hun ontwikkeling niet goed voor de kinderen, als een vertrouwd iemand plotseling vertrekt. Het bestuur van het Sarasvatihuis vraagt ons om te helpen met de bouw van een nieuwe keuken. Die is hard nodig omdat de oude keuken te onhygi?nisch is met alle risico?s dat de kinderen ziek worden.
 
De Dipendraschool heeft veel profijt van de nieuwbouw. De kinderen zitten nu verdeeld in 5 klassen, terwijl er nog maar 2 lokalen zijn gebouwd! Er is sprake van een snel toenemend aantal leerlingen. Gebouw 3 is echter bijna af, moet alleen nog gepleisterd worden. Hierna kan volgend jaar fase 4 beginnen met de bouw van een nieuw lokaal. De watertank van 4000 liter is een betonnen bak geworden die op een verhoging naast gebouw 2 staat. Van hieruit stroomt het water door naar de wastafels en toiletten. De onderwijzers van Dipendraschool, 4 fulltimers, 2 vrouwen, 2 mannen, zijn zeer toegewijd aan de leerlingen. 2 worden door de Stichting betaald, 2 door de gemeente Dharan, via het schoolbestuur. Het salaris van omgerekend 25 euro pm per onderwijzer is ver beneden het minimum, door de mao?stische regering vastgestelde loon van 45 euro.  Omdat de gemeente niet meer kan betalen kunnen ook wij het salaris niet verhogen. Wel kunnen we de onderwijzers extra scholing bieden, zodat ze meer kennis kunnen doorgeven aan de leerlingen. Het idealisme van deze onderwijzers dwingt veel respect af!

Het MCC medical camp is gehouden van 10/17 nov. Opnieuw heel veel kinderen, ca 640, die zijn onderzocht en waar nodig doorverwezen naar het BPKHS ziekenhuis in Dharan. Ofschoon net als vorig was afgesproken dat kinderen zonder middelen van bestaan gratis zouden worden behandeld door BPKHS bleek dit in de praktijk niet op te gaan als de behandeling duur uitvalt of niet kan worden gedaan door het BPKHS! Als Stichting vinden we wel dat het maximum moet worden gedaan om deze kinderen toch te helpen. We hebben gelukkig een baby kunnen helpen van 7 maanden, met hartproblemen, uit eigen middelen. We hopen dat het MCC met ons de nodige druk zal uitoefenen op het ziekenhuis in Dharan om hun gedane toezegging na te komen dat deze kinderen gratis medische hulp krijgen.

Erg positief was verder te vorming van een nieuw bestuur in Duhabi. Omdat het bestuur nu uitsluitend bestaat uit lokale bestuurders is het draagvlak vergroot en zijn er meer waarborgen voor de veiligheid van de kinderen, in deze door etnische spanningen verdeelde gemeenschap. Ons bezoek werd afgesloten met een picknick voor de kinderen van het Sarasvatihuis. Tijdens de picknick hebben we afgesproken dat we het bestuur van het Sarasvatihuis gaan helpen met  de ontwikkeling van het kinderhuis, de beroepsvorming van de kinderen en het personeelsbeleid. Hiervoor wordt een werkgroep opgericht bestaande uit vertegenwoordigers van onze SHC en het Sarasvatihuis.

Al met al zijn we vertrokken met een tevreden gevoel, dankbaar ook voor de inzet van onze Nepalese bestuurders tbv de kinderen die op onze steun zijn aangewezen. Bij ons vertrek per busje uit Dharan kregen we te maken met een plotselinge staking, waardoor we ten slotte vanuit Itahari per riksha naar het vliegveld moesten, ca 30 km.
 
Henk Hooghuis, voorzitter.

« prev top next »
top
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login