Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Nieuwsarchief > Nieuwsarchief 2013
top

Nieuwsarchief 2013

Kerstmarkten van stichting Nidos 

pure clothingDecember 2013. De landelijke voogdijinstelling voor vluchtelingen Nidos heeft ons de opdracht gegeven om dit jaar fair trade producten aan te bieden uit Nepal op 4 kerstmarkten voor het personeel in het land. De producten worden geleverd door de Nepalese producent Pure Clothings. De winst gaat naar onze projecten in Nepal. 

Nepal november 2013, picnic en swingen

 

Klik op diashow voor grotere afbeeldingen

 

Henk Hooghuis terug uit Nepal

30 nov. Bezoek aan Duhabi Kinderhuis: Deepa loopt in pyama rond, de andere kinderen zijn naar school. De homemother vertelt dat Deepa ziek is: ze voelt zich niet lekker. Lees verder >>>

Nieuwe regels voor kinderhuizen in Nepal

24 november. De Nepalese overheid heeft onlangs nieuwe richtlijnen opgesteld voor de kinderhuizen in het land. De regels gelden voor het functioneren en het beheer van alle kinderhuizen. Kinderhuizen dienen zich te richten op onderdak, onderwijs, gezondheid en ontspanning. Ook worden de rechten van kinderen genoemd in de nieuwe richtlijnen. Onze stichting zal deze richtlijnen binnenkort gaan bespreken.

Dagboek Henk Hooghuis in Nepal

14 november. "Vandaag afgesproken dat ik aanwezig ben bij de schoolmaaltijd die de kinderen krijgen op de Dipendraschool. De kleintjes halen eerst hun eten op in de keuken die dankzij de stichting is gebouwd aan de achterkant van het schoolgebouw. Daarna de grote kinderen. Nadat ze gegeten hebben brengen de kinderen hun borden weer terug. Alles verloopt in goede harmonie. De kinderen genieten van de thukpa, een maaltijdsoep met spaghetti erin volgens Tibetaans recept. ..." Lees verder >>>

11 november. Het vervolg van het bezoek van Henk aan de kinderhuizen en de Dipendraschool. "Bezoek aan Ramesh Tamrakar, directeur SOS kinderdorp Itahari, ... Hij adviseert ons al 15 jaar en heeft er o.a. voor gezorgd dat er een stabiel, betrokken en deskundig bestuur in het Duhabi Kinderhuis is gekomen na een onrustige periode. ..." Lees verder >>>

26 oktober. Na aankomst in Kathmandu heb ik meteen een afspraak met Shree Pandey, een Nepalese fairtrade textielfabrikant, die in Nederland woont maar hier een fabriek heeft. Lees verder >>>

Benefietdiner 20 oktober succes

 

Anja Brasser doet verslag van haar werk in Nepal

21 oktober 2013. Het benefietdiner was erg geslaagd. Er waren ca. 45 deelnemers. Na het vertonen van een in Nepal gemaakte documentaire over onze projecten vertelde sociaal pedagoog Anja Brasser over haar ervaringen in het werken met de weeskinderen aan de hand van kindertekeningen. Hierna konden de aanwezigen genieten van de Nepalese gerechten. Het diner heeft uiteindelijk ca € 500,- opgebracht.

Maandbericht uit Nepal september 2013

10 oktober 2013. Nieuws uit Nepal van september van de kinderhuizen en de Dipendraschool. Lees verder >>> (Engels)

Samenstellen schoolbestuur Dipendraschool

10 oktober 2013. Er wordt hard gewerkt aan het samenstellen van een capabel schoolbestuur voor de Dipendraschool. De meeste ouders zijn analfabeten, waardoor dit verre van eenvoudig is. Onze partnerorganisatie SHC heeft duidelijk gemaakt dat de steun vanuit Nederland niet eeuwigdurend is en mede afhangt van goede resultaten. De economische crisis en teruglopende sponsorinkomsten maken het des te noodzakelijker dat we goede resultaten boeken en laten zien, aldus het SHC. Medeoprichtster Bimala Shrestha heeft deze boodschap te Nepal overgebracht aan de bestuurders van de kinderhuizen respectievelijk het schoolcomité.

Financieel verslag 2012 en begroting 2013

29 september. Financiëel verslag 2012 en begroting 2013 zijn verschenen. U kunt ze hier lezen en downloaden >>>

Jaarverslag 2012

21 september. Het jaarverslag van 2012 is verschenen. 
U kunt het hier lezen en downloaden >>>

Drainage kinderhuis Duhabi

 

Klik op diashow voor grotere afbeeldingen.


Fotoserie bezoek medische studenten

 

9 augustus. Twee medische studentes van de universiteit van Maastricht hebben onlangs een bezoek gebracht aan de Dipendraschool en de 2 kinderhuizen, Duhabi Children's Home en het Sarasvati kinderhuis. Voor fotoserie bezoek Dipendraschool  zie verder >>>

Maandverslagen juli (engelstalig)

9 augustus. Verslagen maand juli van het Saraswati kinderhuis, het kinderhuis Duhabi en van de Dipendraschool.  Lees verder >>>

Vermiste jongen teruggevonden

19 juli. Kiran Gautam (16 j.), sinds 4 weken vermist in Duhabi Children's Home, is weer terecht! Het bestuur van het kinderhuis heeft contact gehad met zijn grootouders, die in Ilam verblijven (bekend van de theeplantages, ca. 200 km noord-oost van Dharan). De opa belde naar het kinderhuis om te vertellen dat Kiran in goede gezondheid bij hen was komen aanlopen. Het is niet uitgesloten dat Kiran al langere tijd op zoek was naar nog levende familieleden en zelf op zoek is gegaan. Kiran en zijn opa komen naar het kinderhuis om te bespreken wat de mogelijkheden zijn dat hij nu bij zijn grootouders gaat wonen.

Medische studenten bezoeken projecten

19 juli. Twee medische studentes van de universiteit van Maastricht hebben een bezoek gebracht aan de Dipendraschool en de 2 kinderhuizen, Duhabi Children's Home en het Sarasvati kinderhuis. Ze wilden na hun co-schap bij het BPKHS Hospital in Dharan, nog enkele dagen vrijwilligerswerk doen, alvorens weer naar Nederland terug te keren. De stichting heeft hen gevraagd om een inventarisatie te maken van kinderen die gezondheids-problemen hebben of een achterstand in hun ontwikkeling. We krijgen nog een rapportage van de studentes. Ze hebben o.a. vastgesteld dat een aantal kinderen gebitsproblemen heeft met name in Dipendraschool. De stichting heeft in het verleden een zgn. "Tandheelkundig Kamp" kunnen organiseren, uitgevoerd door dr. Thomas Holt uit Leiden, die ook in staat was ter plaatse behandelingen te verrichten. Dit is alweer 5 jaar geleden en Thomas is met pensioen. We zullen bekijken wat de mogelijkheden zijn om opnieuw een check-up / behandeling op locatie te organiseren.

Kind vermist in Duhabi Kinderhuis

3 juli. Sinds 24 juni jl wordt de jongen Kiran Gautam vermist (13j.) Hij woonde 5 jaar in Duhabi Children's Home. Het vermoeden is dat zijn (stief-)moeder plotseling is opgedoken en hem heeft meegenomen. Zeker is dit niet. Aangezien weinig bekend is over de achtergrond van Kiran - hij is op straat gevonden en zonder documentatie binnengekomen - is het lastig om uit te zoeken waar hij zich nu bevindt. Navraag in de omgeving en bij het kinderhuis in Itahari, waar hij voorheen verbleef, heeft niets opgeleverd. Onze partner organisatie SHC heeft contact opgenomen met de politie en gaat een foto publiceren in de media.

 

Sponsors gezocht voor maaltijdvoorziening Dipendraschool

17 juni. De financiering van de dagelijkse schoolmaaltijden voor de 150 kinderen van de Dipendraschool komt mogelijk in gevaar. 

Wegens tegenvallende sponsorinkomsten kan de stichting Kinderen van de Wereld, die vorig jaar nog het volledige bedrag van € 6000,- per jaar garandeerde, nog maar de helft van het bedrag financieren. In het uiterste geval betekent dit dat de kinderen niet meer dagelijks een schoolmaaltijd krijgen, maar om de andere dag. 

Sinds er maaltijden worden verstrekt, is het schoolverzuim enorm teruggelopen. De aanwezigheid is nu meer dan 90%. Veel kinderen komen niet naar school als er geen dagelijkse maaltijd wordt geserveerd. Dit is uiteraard zeer onwenselijk. Daarom doen wij dringend een beroep op donateurs. 

Een schoolmaaltijd kost slechts € 0,20 per kind per dag! Voor €5,- per maand kunt u een kind elke schooldag een maaltijd geven. Steun ons en help een kind! Alvast bedankt voor uw gift.

Gift ING

11 juni. De stichting heeft net als vorig jaar een gift mogen ontvangen, afkomstig van het Goede Doelen Fonds van de ING. Het bedrag van € 750 zal onder meer worden besteed aan het maaltijdproject voor Dipendraschool. We zijn de medewerkers van ING zeer erkentelijk voor hun bijdrage ten behoeve van de wees- en straatkinderen in Oost Nepal.

Korte berichten

30 mei. Kinderen van kinderhuis Duhabi onderzocht op tbc. Werkzaamheden oeverbescherming lopen vertraging op door staking. Ervaren leerkracht Bharat Chettri terug als tutor Sarasvati kinderhuis.

Dance show in Nieuwegein 

27 mei. Zaterdag 25 mei heeft de stichting op uitnodiging van de dansschool "Madan Dance" een korte presentatie mogen geven in theater de Kom in Nieuwegein. De avond had als thema "100 jaar Bollywood". De dansschool is opgericht door een Nepalese danser, Madan KC, die onze projecten een warm hart toedraagt en ook aandacht wil vragen voor het goede doel tijdens zijn voorstellingen. Voorzitter Henk Hooghuis vertelde over het belang van directe hulp aan de wees - en straatkinderen in Nepal vanuit Nederland en hoe de stichting is ontstaan in 1998. Hij bedankte Madan voor de gelegenheid om aandacht te mogen vragen voor onze kinderen in Oost Nepal.

TBC besmetting

19 mei. Sita, een van de oudere kinderen in het kinderhuis in Duhabi wordt behandeld aan een TBC infectie. Ze is na een korte opname in het ziekenhuis met medicijnen naar huis gestuurd. Vanwege het besmettingsgevaar worden alle kinderen en stafleden gecheckt in het ziekenhuis van Biratnagar. TBC komt nog veel voor in Nepal. Het is niet bekend hoe Sita besmet is geraakt.

Oplossing afkalving oever Duhabi

4 - 19 mei. De werkzaamheden om de fundering van het kinderhuis in Duhabi te beschermen tegen het oprukkende water uit het meertje zijn begonnen. We hebben gekozen voor het aanleggen van een goot waardoor het overtollige water kan worden afgevoerd, met name in de regentijd.
Zie foto's >>>

Nieuwsbrief 18

15 april. Nieuwsbrief 18 van april is verschenen. Met een interview met voorzitter Shyam Katwal van de SHC, onze Nepalese partnerorganisatie. Verder vraaggesprekken met kinderen van het Saraswati kinderhuis, uit Duhabi en van de Dipendraschool. Penningmeester Eric Zandbergen doet financiëel verslag. En een oproep aan onze donateurs om ons te blijven steunen. Lees verder >>>

Deze en eerdere nieuwsbrieven zijn als downloads te vinden onder Nieuwsbrieven >>>

Holi-feest

27 maart. In maart vieren de Nepalezen het traditionele Holi-feest. Men bestrooit elkaar met houtskoolas en felgekleurde verfstof. Er horen natuurlijk ook lekkernijen bij. Zie verder voor meer foto's >>>Opbrengst spaaractie basisschool 'de Bron' voor Dipendraschool

22 maart. De protestants christelijke basisschool 'de Bron' in Hengelo heeft een heel jaar geld voor de zending gespaard. Vorig jaar maart is bestuurslid Martine Colijn naar de school geweest om voorlichting te geven over ons project en heeft videobeelden en foto's laten zien. De kinderen waren erg onder de indruk en stelden vragen over hun leeftijdsgenootjes in Nepal. De stichting heeft afgelopen vrijdag het geld symbolisch in ontvangst genomen, een mooi bedrag van € 400. Het geld is inmiddels overgemaakt op de rekening van onze stichting. Het geld zal worden besteed aan lesmateriaal voor de Dipendraschool. 

We willen alle kinderen van de school hartelijk bedanken voor het sparen. Als de spullen aangeschaft zijn voor het geld wat gespaard is, zullen we foto's ervan naar de Bron sturen.

Nieuwe huismoeders Saraswati kinderhuis

27 februari. Er zijn twee nieuwe huismoeders, Durga Devi Wagle en Sushma Darjee aangenomen in het Saraswati kinderhuis. Zij vervangen Urmila en Namrata Rai, die afgelopen december zijn vertrokken. Onze partnerorganisatie SHC houdt toezicht op hun functioneren. Lees verder >>>

Verjaardag Kiran, kinderhuis Duhabi


21 februari. Kiran viert zijn 14e verjaardag 
in het kinderhuis in Duhabi

Opname nieuwe kinderen

21 februari. Het kinderhuis in Duhabi en het Sarasvatihuis zijn bezig met de opname van nieuwe kinderen. Ze doen dit uiterst zorgvuldig volgens een standaard procedure. Lees verder voor een voorbeeld van de werkwijze en de betrokkenheid van onze partner organisatie de SHC >>> (engelstalig).

Medische check up kinderen Duhabi

15 februari. De kinderen van het kinderhuis in Duhabi kregen onlangs een gratis medische check up van dokter Rauniyar, die verbonden is aan twee ziekenhuizen in Biratnagar. Lees verder >>> (engelstalig).

Collecte in protestantse kerk Slootdorp

7 februari.  In de protestantse kerk in Slootdorp is speciaal gecollecteerd voor onze projecten in Nepal. De collecte bracht € 300 op. Bestuurslid Martine Colijn hield een korte presentatie en liet filmmateriaal zien o.a. over de Dipendraschool. 

Verslag Anja Brasser (engelstalig)

27 januari. Een verslag van het bezoek van vrijwilligster Anja Brasser aan de kinderhuizen in Dharan en Duhabi en aan de Dipendraschool.
Lees verder >>>

« prev top next »
top
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login