Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Nieuwsarchief > Nieuwsarchief 2016 > Herdenking aardbeving
top

Herdenking aardbeving


noodhutten

Vandaag, 25 april, wordt in Nepal herdacht dat het land precies een jaar geleden werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Nu een jaar later wonen er nog steeds meer dan een miljoen mensen in noodonderkomens. De wederopbouw komt totaal niet van de grond. Een jaar na de aardbeving in en rond de hoofdstad Kathmandu is er nog nauwelijks een nieuw huis gebouwd, blijkt uit een rapport van de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties, Giro 555. Redenen volgens Giro 555 zijn gecompliceerde overheidsprocedures en trage politieke besluitvorming. Er werd indertijd vier miljard euro toegezegd door andere landen, maar zonder goed herstelplan van de Nepalese regering komt dat geld niet vrij. Van de 25 miljoen euro die Nederlanders doneerden is tot nu toe iets meer dan de helft uitgegeven: met name aan noodhulp, als voedsel, medische zorg en tijdelijk onderdak. Bij de aardbeving kwamen bijna 9000 mensen om het leven. Een half miljoen huizen werd verwoest.
Bron: Eenvandaag

Niet alleen de ineffectieve Nepalese overheid vormt een obstakel voor wederopbouw. Ook de corruptie die in Nepal een wijdverbreid verschijnsel is, is niet behulpzaam. En vorig jaar was er sprake van ethnische onlusten en stakingen in het grensgebied met buurland India. Verder is de internationale coördinatie van de toegezegde hulp van miljarden dollars in totaal van de verschillende landen niet optimaal. Ook dat draagt niet bij aan een gewenste voortvarende wederopbouw van het land. Kortom er is sprake van ramp op ramp.

Gelukkig voor Oost-Nepal en een stad als Dharan is dit deel van het land niet zo zwaar getroffen als andere streken zoals de hoofdstad Kathmandu en de regio rondom die stad. Het aantal slachtoffers en de materiële schade in Oost-Nepal was beperkt. Wel heeft ook deze regio veel last van de economische gevolgen van de aardbevingsramp en de daaropvolgende wederopbouwramp.

Bronnen
Eenvandaag
Trouw

« prev top next »
top
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login