Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Nieuwsarchief > Nieuwsarchief 2018
top

Nieuwsarchief 2018

Nieuwsbrief 24

Woensdag 19 december 2018. Nieuwsbrief 24 is verschenen. Deze nieuwsbrief hebben we samen met onze partner organisatie in Nepal, de Society for Helpless Children, gemaakt. Hij is daardoor voor een deel in het Engels. U vindt er ook een inschatting van het benodigde budget voor 2019. Informatie over doneren vindt u onder donateur worden.  
Verder lezen.

Prettige Feestdagen gewenst

#

Kerststerren groeien in Nepal in het wild

bestuur van de stichting en vrijwilligers wensen
alle donateurs en bezoekers van onze website
Prettige Feestdagen

Weggelopen jongen opgevangen in kinderhuis Duhabi

December 2018. De regionale politie heeft onlangs een jongen naar het kinderhuis in Duhabi gebracht. De jongen werd in verwaarloosde toestand door hen op straat aangetroffen. Jayanti, de beheerster van het kinderhuis, heeft onderzoek gedaan naar de identiteit van het kind. Het bleek een broertje te zijn van Pramila, die al langer in het kinderhuis verblijft. Zie verder jongen opgevangen in kinderhuis Duhabi.

Kinderhuis Duhabi jaarplan 2019

#
Kinderhuis in Duhabi

December 2018. Onze Nepalese partner SHC heeft een jaarplan gemaakt voor het kinderhuis in Duhabi in 2019. Aan de orde komen problemen en oplossingen op het gebied van het onderwijs, de financiën en het lokale draagvlak. Zie verder jaarplan kinderhuis Duhabi 2019.

Dipendraschool jaarplan 2019

#
Dipendraschool

December 2018. Onze Nepalese partner SHC heeft een jaarplan gemaakt voor de Dipendraschool in 2019. Aan de orde komen problemen en oplossingen op het gebied van het onderwijs, de financiën en het lokale draagvlak. Zie verder jaarplan Dipendraschool 2019.

Geschiedenis en toekomstplannen Dipendraschool

#
Dipendraschool

November 2018. SHC medewerker Puran Baraily heeft een presentatie gemaakt van de geschiedenis en de toekomstplannen van de Dipendraschool. De school heeft nu nog 5 klassen. Dat moeten er acht worden om te voldoen aan de erkenningseisen van het Nepalese ministerie van onderwijs. Zie verder geschiedenis en plannen Dipendraschool.

Extra klaslokalen Dipendraschool

#
Fre-fab bouw Himalayan

November 2018. Onze Nepalese partner SHC heeft gekozen voor Himalayan pre-fab als leverancier van de extra klaslokalen van de Dipendraschool. De financiering daarvan wordt gedaan als een gemeenschappelijk project van Rotary Hulst in Nederland en Rotary Dharan in Nepal. Rotary International zal daarbij een financiële bonus geven voor deze vorm van internationale samenwerking tussen plaatselijke Rotaries. Zie verder ontwerp extra schoollokalen Dipendraschool.

Rockstart Nepal

#
Puran houdt een praatje over Rockstart

Oktober 2018. Onze stichting wil graag de jongeren uit de kinderhuizen perspectief bieden op een baan in Nepal bij een integere werkgever onder goede voorwaarden. Op deze manier voorkomen we dat ze in het buitenland (Qatar, Saoedi-Arabië etc.) onder slechte omstandigheden moeten gaan werken. Rockstart Nepal is een netwerk van veelbelovend jonge Nepalese bedrijven die een investering krijgen van Nederlandse bedrijven. De jongeren hebben vorig jaar kennis kunnen maken met een aantal van deze bedrijven. Projectleider Puran is in contact gebleven met de jongeren. Hij helpt hen met het vinden van werk via Rockstart.

Kinderhuis Duhabi

#
Pramila

Oktober 2018. SHC medewerker Puran Baraily heeft ons een nieuwe serie foto's gestuurd van de kinderen van het kinderhuis in Duhabi. Fotoserie.

Werkbezoek kinderhuis Duhabi

#
werkbezoek kinderhuis Duhabi

Oktober 2018. Ramesh Tamrakar bracht onlangs samen met Puran Baraily een werkbezoek aan het kinderhuis in Duhabi. Zie verder voor een verslag werkbezoek.

Riju Gautam

#
Riju Guatam

Oktober 2018. Het gaat goed met Riju Gautam. Riju volgt een kunstzinnige opleiding in Pokhara. Ramesh Tamrakar, de veldmanager van SHC, begeleidt hem. Zie verder voor een maandverslag van september.

Nieuwe schoolkleding leerlingen Dipendraschool

#
De leerlingen van de Dipendraschool in hun nieuwe schoolkleding

September/Oktober 2018. Een van onze trouwe sponsors dhr Ton Timmerman reist geregeld naar Nepal voor een bezoek aan de kinderhuizen in Duhabi en Dharan. Ook bezocht hij dit jaar weer de Dipendraschool. Deze keer heeft hij voor nieuwe schoolkleding gezorgd voor de leerlingen van de school. De kinderen, die vaak uit erg arme gezinnen komen, zijn er duidelijk blij mee. Bezoek onze facebookpagina voor meer foto's.

Werkbezoek Rotary Club Dharan

#
Werkbezoek Rotary Club Dharan

September 2018. Medewerkers Puran Baraily en Ramesh Tamrakar van onze lokale ngo partner SHC bezochten op zaterdagavond 29 september de Rotary Club Dharan. Doel van hun bezoek was afspraken te maken met de Rotary Club over de bijdrage aan de bouw van extra nieuwe lokalen bij de Dipendraschool. Het ging over een financiële bijdrage en over samenwerking bij de uitvoering van dit project. Verder lezen werkbezoek RC Dharan.

Kinderen Dipendraschool zingen het Nepalese volkslied

Tekenwedstrijd

#
Tekenwedstrijd Dipendraschool.

September 2018. De Dipendraschool organiseerde onlangs een tekenwedstrijd. Er waren prijzen voor de leerlingen met de mooiste tekeningen. Alle kinderen deden erg hun best. Bezoek onze facebook pagina voor meer foto's. (klik op de foto om te kunnen bladeren).

De eerste muziekles op de Dipendraschool

#
Muziekdocent Anil Rai geeft de kinderen van de Dipendraschool muziekles.

September 2018. Er wordt sinds kort muziekles gegeven op de Dipendraschool. Pas was er de eerste les waarin muziekdocent Anil Rai de kinderen zangles geeft. De kinderen vonden het erg leuk en leerden enthousiast de verschillende muzieknoten.

Muziekles Dipendraschool

#
Dhr. Ramkumar Bhattarai doneert een harmonium aan de Dipendraschool

September 2018. Dhr. Ramkumar Bhattarai, inwoner van Falkland en tevens lid van het oudercomité van de Dipendraschool, heeft een harmonium aan de school geschonken ten behoeve van de muziekles. De school wil graag drie keer per week muziekles geven aan de kinderen die geïnteresseerd zijn. Veel kinderen zijn enthousiast over dit plan. Er is helaas nog geen budget voor een vergoeding van een muziekleraar.

Riju Gautam volgt een kunstzinnige opleiding

#
Riju en zijn leraar in Pokhara

Augustus 2018. Riju Gautam, een pupil van het kinderhuis in Duhabi, heeft onlangs zijn middelbare school afgerond. Hij kan goed tekenen. Hij volgt nu in Pokhara, West-Nepal, een kunstzinnige opleiding van 3 maanden bij een bekende Nepalese kunstenaar. Riju wordt daarbij persoonlijk begeleid door onze supervisor Ramesh Tamrakar. Een van onze Nederlandse vrijwilligers sponsort deze beroepsopleiding van Riju. Hopelijk kan Riju later aan de slag als kunstenaar.

Fotoserie kinderhuis Duhabi juli 2018

#
Huiswerk maken

Augustus 2018. SHC medewerker Puran Baraily stuurde ons een serie fotos van het leven in het kinderhuis in Duhabi toe. Verder lezen fotoserie kinderhuis Duhabi juli 2018.

Anila Sherpa overleden

#
Ani La Sherpa

Juli 2018. Woensdag 25 juli bereikte ons het bericht dat Anila Sherpa, echtgenote van Lakpa Lama, is overleden. Onze stichting heeft een aantal monnik-weeskinderen die in het boeddhistische klooster in Dharan - de Himalayan Dechen Choling Gomba - werden opgeleid, gedurende een paar jaren gesteund. Anila wijdde net als haar echtgenoot haar leven aan het Tibetaanse boeddhisme. Daarnaast was zij net als hij maatschappelijk betrokken en een kenner van de Tibetaanse astrologie. Mensen kwamen bij haar om raad vragen. Ze was altijd blijmoedig en bereikbaar alhoewel ze de laatste jaren in afzondering leefde. Henk Hooghuis.

Burgemeester Dharan overleden

#
Burgemeester Dharan bezoekt Dipendraschool

Juli 2018. Vandaag 17 juli bereikte ons het droevige nieuws dat dhr Tara Subba, de eerste gekozen burgemeester van Dharan sinds meer dan 20 jaar, is overleden. Hij was nierpatiënt en overleed in een ziekenhuis in Kathmandu. Hij was een schoolvriend van medeoprichter van onze stichting Bimala Shrestha. Dhr Subba was populair en ambitieus. Zo wilde hij een eind maken aan alle kinderarbeid in Dharan en omgeving door het strikt toepassen van de wet en creëren van opvang voor slachtoffertjes. Ook zegde hij hulp toe bij het ontwikkelen van de Dipendraschool door o.a. het verhogen van de lonen van de leerkrachten en het toezeggen van een omheining van het schoolterrein. Wij wensen zijn familie veel sterkte en koesteren de herinnering aan de samenwerking met hem. Moge hij in vrede rusten. Henk Hooghuis, voorzitter.
Verder lezen burgemeester Dharan overleden.

Ram en Laxman in juni 2018

#
juni 2018 Ram en Laxman

Juli 2018. Ram en Laxman hadden in de maand juni telefonisch contact met hun grootouders. Ze hebben ook met de vrienden gesproken met wie ze vroeger speelden. De grootouders vertelden dat ze hen snel willen komen opzoeken in het kinderhuis in Duhabi. De jongens zijn regelmatig aanwezig op school. Er is nog steeds verbetering te zien in hun gedrag. Het zijn verder gezonde jongens. En ze lijken zich happy te voelen in het kinderhuis. Verder lezen Ram en Laxman in juni 2018.

Bezoek aan bouwbedrijven

#
bezoek aan bouwbedrijf

Juli 2018. Er is sprake van nieuwe onderwijswetgeving in Nepal. Wil de Dipendraschool in de toekomst voor erkenning in aanmerking blijven komen zal de school over 5 jaar 8 klassen dienen te hebben. Dat zijn er nu nog 5. Op verzoek van de school helpen we samen met onze lokale partner SHC bij het ontwikkelen van een nieuwbouwplan met 2 nieuwe klaslokalen. De keuze is inmiddels gemaakt voor prefab bouw. Ramesh en Puran zijn op bezoek geweest bij diverse bouwbedrijven. Ze hebben een rapport daarvan opgesteld met een aanbeveling. Verder lezen bezoek aan bouwbedrijven.

Lokale donaties kinderhuis Duhabi in 2017

Juni 2018. Ook lokaal is er steun voor het kinderhuis in Duhabi. Het gaat om financiële steun maar ook om steun in natura, zoals rijst. Onder de schenkers is de gemeente Dharan en een aantal bedrijven. Maar ook particulieren doen giften. Onze lokale partner SHC stuurde ons een overzicht. Financiële schenkingen en schenkingen in natura.

Financieel verslag 2017 en begroting 2018

Juni 2018. Het financiële verslag van 2017 en de begroting van 2018 is verschenen en is ook deze maal verzorgd door onze administrateur Hannie Sjaarda. Verder lezen >>>

Deepa

#
Deepa staat op het punt om naar school te gaan.

Juni 2018. Deepa is 17 jaar en een van de oudere kinderen in het kinderhuis in Duhabi. Ze is heel sociaal. Ze vindt het ook leuk om de huismoeders te helpen in de keuken. Deepa is zich aan het voorbereiden op haar toekomst buiten het kinderhuis. Zo leert ze boodschappen doen en met geld om te gaan. Verder krijgt ze computerles. Verder lezen >>>

Ram en Laxman

#
Ram en Laxman worden door de huismoeder naar school gebracht.

Juni 2018. Het gaat goed met de tweeling Ram en Laxman in het kinderhuis in Duhabi. Ze voelen zich er al aardig thuis. Ze leren om zelf hun schoenveters te strikken, netjes te eten en hun handen te wassen. De broertjes gaan inmiddels ook weer naar de kleuterschool. Verder lezen >>>

Ramesh Tamrakar

#
Ramesh Tamrakar (midden) bezoekt de Dipendraschool

Juni 2018. Ramesh Tamrakar helpt mee als supervisor - field director van onze projecten in Nepal. Dhr. Tamrakar is voormalig directeur van SOS kinderdorp in Itahari, Oost Nepal. Daarnaast was hij als hoofd van de District Child Welfare Committee verantwoordelijk voor het toezicht op de kindertehuizen namens de Nepalese overheid. Hij was tot aan zijn pensionering anderhalf jaar geleden verantwoordelijk voor de coördinatie van de hulp aan de kind-slachtoffers van de recente aardbevingen in heel Nepal.
Ramesh Tamrakar was reeds vele jaren adviseur van onze stichting en van het lokale bestuur van SHC in Nepal. Nu hij gepensioneerd is, heeft hij tijd vrijgemaakt om de werkzaamheden voor ons inhoudelijk te begeleiden en aan te sturen. Hij doet dit op geheel vrijwillige basis. Ramesh is onder meer vertrouwd met planmatig werken, het stellen van haalbare doelen, het geven van feed back, etc. Ook beschikt hij over een groot netwerk aan contacten, bij de Nepalese overheid, zowel landelijk als plaatselijk, en bij de Nepalese kinderbescherming. We hopen met zijn aanstelling de kinderen nog beter te helpen en perspectief te kunnen bieden. Het is voor ons een grote eer dat dhr. Tamakar zijn kennis en ervaring voor ons wil inzetten. Henk Hooghuis.

Deepa

#
Deepa met de tweeling Ram en Laxman.

Mei 2018. Deepa Dhakal is 17 jaar en een van de oudere kinderen in het kinderhuis in Duhabi. Ze bekommert zich om de jongere kinderen zoals de tweeling Ram en Laxman, die nog maar kort in het kinderhuis zijn. Ook helpt ze de kookmoeder in de keuken. Deepa is dankzij een extra bijdrage van een van onze donateurs geholpen met speciaal onderwijs en begeleiding. Daardoor kan ze zich beter voorbereiden op haar toekomst buiten het kinderhuis. Een bericht van Jayanti >>>

Ram en Laxman gaan naar het kinderhuis in Duhabi

#
Links op de achtergrond SHC manager Puran en dhr Bhattarai, de voorzitter van het kinderhuis in Duhabi.
Op de voorgrond de grootvader met zijn kleinkinderen Ram en Laxman

April 2018. Ram en Laxman zijn opgehaald door SHC manager Puran en dhr Bhattarai de voorzitter van het kinderhuis. Ze worden in het kinderhuis In Duhabi opgevangen. De Nepalese autoriteiten hebben hiervoor toestemming gegeven. De twee woonden bij hun opa en oma in het dorpje Falkland en zitten in de kleuterklas van de Dipendraschool. De grootvader had bij de school aangegeven niet langer voldoende voor zijn kleinkinderen te kunnen zorgen.

Noodopvang tweeling Ram en Laxman

#
Ram en Laxman

April 2018. Schoolhoofd Parbat Sanjel en de onderwijzeressen maakten zich ernstig zorgen over de thuissituatie van twee kinderen uit de kleuterklas van de Dipendraschool. Het betreft een tweeling Ram en Laxman van 4 jaar. Ze woonden bij hun opa en oma, de ouders zijn volledig uit beeld. De grootouders hebben geen middelen van bestaan en kunnen daardoor de kinderen geen huisvesting en verzorging meer bieden. De kinderen zagen er verwaarloosd uit. Op verzoek van de grootouders en met toestemming van de lokale Nepalese autoriteiten is besloten ze in het Duhabi kinderhuis op te vangen. Onze adviseur Madan Dhakal heeft hard gewerkt om de formaliteiten rond te krijgen voor deze 'reddings' operatie zoals dit wordt genoemd.

Herverdeling taken van onze stichting en SHC

#
Midden dhr. Ramesh Tamrakar.

Maart 2018. Onze stichting heeft nieuwe afspraken gemaakt over het volgen en controleren (monitoring) van de werkzaamheden binnen onze projecten, zoals de kinderhuizen en de Dipendraschool. Het komt erop neer dat onze Nepalese partner organisatie SHC eindverantwoordelijk blijft voor de bestedingen en de financiële verantwoording naar ons en de Nepalese overheid (zoals de Social Welfare Council). De monitoring van het uitvoerende werk wordt echter voortaan gedaan onder supervisie van dhr Ramesh Tamrakar, oud-directeur van SOS kinderdorpen in Nepal en al vele jaren onze adviseur. We hopen hiermee gebruik te kunnen maken van zijn grote kennis en ervaring in de kinderbescherming in Nepal. Ook worden we als stichtingsbestuur meer direct geïnformeerd en betrokken bij de uitvoering van de projecten. Aan de hand van het onder leiding van dhr Tamrakar opgestelde werkplan hopen we op deze manier de resultaten nog beter zichtbaar te maken voor onze donateurs. Henk Hooghuis, voorzitter

Lunchproject Dipendraschool 2018

#
lunch leerlingen Dipendraschool

Maart 2018. Stichting Bisschoppelijke Vastenaktie Nederland (BVA) heeft een donatie gedaan ten behoeve van het maaltijdproject op de Dipendraschool in 2018. Dhr Ton Timmerman uit Best, een trouwe sponsor, heeft geholpen bij het aanvragen van deze donatie. Onze stichting dankt stichting BVA erg hartelijk voor haar bijdrage. We zullen toezicht houden op de juiste besteding van het geld. Website www.vastenactie.nl

Breed overleg

#
vlnr Puran Baraily (SHC), Jayanti (Duhabi), dhr Keshav Battarai (Duhabi), dhr Ramesh Tamrakar (voorzitter), Reju Gautam (Jaycees JCI Duhabi).

Februari 2018. We hadden op donderdag 16 en vrijdag 17 februari 2 nuttige bijeenkomsten met medewerkers en bestuur van de Dipendraschool en het kinderhuis in Duhabi. Verder lezen >>>

Verslag vrijwilligerswerk Anja Brasser

Anja Brasser
Anja Brasser op de Dipendraschool

Februari 2018. Pedagoge/andragoge Anja Brasser, die regelmatig namens onze stichting naar Nepal reist om de kinderen in de kinderhuizen en op de Dipendraschool te begeleiden, is onlangs teruggekeerd van een werkbezoek. Ze voerde ook gesprekken met lokale medewerkers, zoals Jayanti, de huismanager van het kinderhuis in Duhabi. Verder lezen >>>

Werkbezoek

#
Werkbezoek Dipendraschool

Februari 2018. Onze voorzitter Henk ging afgelopen weken op werkbezoek bij het kinderhuis in Duhabi en op de Dipendraschool. Hij had ook contact met het bestuur van SHC, onze Nepalese partner. Verder lezen >>>

Kookmoeder Nisha Tamang

Kookmoeder Nisha Tamang

Februari 2018. Mw. Nisha Tamang is kookmoeder van de Dipendraschool. Naast het verzorgen van de schoollunches voor de kinderen maakt ze ook de klaslokalen en de toiletten van de school schoon. We hebben daarom aan SHC een salarisverhoging voor haar voorgesteld. Update. SHC is inmiddels accoord. Ze verdiende 1800 npr per maand. Dat is tot 3500 npr verhoogd. Een deel van haar salaris wordt door de gemeente Dharan betaald. Zie voor dit en meer nieuws het maandverslag van januari van de Dipendraschool >>> (engelstalig)

Nieuwe sokken en schoenen

#
Kinderen Dipendraschool passen hun nieuwe schoenen.

Januari 2018. De kinderen van de Dipendraschool hebben nieuwe sokken en schoenen gekregen. Met dank aan stichting Kinderen van de Wereld uit Best.

Maandrapporten december 2017

Januari 2018. SHC manager Puran Baraily heeft ons twee rapporten, van het kinderhuis in Duhabi en van de Dipendraschool, gestuurd van de maand december 2017. Ze zijn engelstalig.

« prev top next »
top
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login