Werkbezoek Nepal februari 2020

17 februari. Maandag 17 februari aangekomen in Kathmandu

Ik heb een ex pupil (R) van het kinderhuis in Duhabi opgezocht (hij werkt bij RedMud Coffee, behorend bij het Rockstart netwerk)

Het ging niet goed met hem. R gebruikt sinds vorig jaar medicijnen tegen psychose. Die heeft hij gekregen via het BPKHS ziekenhuis in Dharan, dat hem afgelopen zomer uitgebreid heeft onderzocht.

Afgelopen nacht had hij opnieuw een aanval. R was blij om me te zien. Zijn leidinggevenden schoven ook aan (de heren Manil en Prabin) Manil was duidelijk: hoewel er veel begrip is voor R kan hij niet langer blijven. Ook kunnen ze zijn werkplek niet meer vasthouden zolang R ziek is. Dhr Manil was echter wel heel begripvol en betrokken en bereid te helpen zoeken naar een oplossing. Het hostel via Red Mud waar R verblijft met 5 jongens op een kamer, geen eigen bed, betekent heel weinig privacy. De nachtmerries van R waarbij hij hard schreeuwt, kunnen ze niet meer accepteren.

Manil zegt: R heeft geen vrienden, is geisoleerd.

Alle jongens zijn collegas van R, en hoewel ze hem graag mogen, wil dhr Manil dat hij zsm vertrekt uit het hostel van Red Mud.

Manil zegt ook: Eigenlijk is R meer een kunstenaar, heeft talent. Er hangen ook een paar tekeningen van hem in het Coffee Restaurant.

Een beetje beteuterd neem ik afscheid (wat nu ?)maar blijf nog even zitten. R gaat met Manil en Prabin mee om zaken af te handelen.

Na een half uurtje komen Manil en Prabin plotseling terug met R. Manil vertelt dat R toch mag blijven. Hij krijgt nog een kans. Manil heeft met R en de andere jongens gesproken. Er is geblowed op de kamer (cannabis) en daar kan R absoluut niet tegen, hij kan er van in de war raken. Manil zegt dat het ook streng verboden is voor de medewerkers om te blowen op de hostelkamer. Hij ziet dat R hierin geen schuld heeft.

Wel is het raadzaam om R direct te verhuizen. De enige optie is nu nog het evangelisch hostel van dhr Silace Shahi (via Meharman Hughes, de SHC voorzitter) In de buurt Jamsikhel waar R werkt is namelijk geen kamer te vinden op de korte termijn die enigszins betaalbaar is.

Ik overleg met Ramesh Tamrakar (de supervisor van ons project in Nepal) Ook hij stemt in met de verhuizing naar het nieuwe hostel.

Geen van ons heeft het echter nog gezien. Omdat de home manager (dhr Ash Kumar) van het kinderhuis in Duhabi R het beste kent en R hem ook heeft gebeld na zijn aanval van afgelopen nacht, vraag ik hem over te komen en tegelijk zijn medisch dossier mee te nemen. We zullen R dan de volgende dag verhuizen. Ook maak ik een afspraak met een psychiater, dhr Pradeep Pandey bij het Alka Hospital, vlakbij Red Mud, op advies van Manil.

Intussen besluit ik met R te gaan kijken naar het hostel. Dhr Silace heeft plek voor R maar die is erg krap. R moet een kamertje delen van 2 x 2,5 met de zoon van Silace.

Kosten zijn erg hoog (npr 10.500). Meer dan zijn salaris. Bovendien exclusief wifi en wasmachinegebruik. Bovendien zijn de regels zeer streng (bij een flinke ruzie gaat de aanstichter direct de straat op) Er zijn 6 kamers voor in totaal 17 jongeren waarvan 8 meisjes.

Omdat er geen alternatief is besluiten we de verhuizing door te laten gaan.

Terug bij Red Mud spreek ik met Manil af dat hij blijft helpen zoeken naar een betere oplossing, gedeelde kamer, voor R bv met 2 collegas die niet blowen en drinken.

De volgende dag verhuizen we R naar het hostel en gaan daarna naar de afspraak met de psychiater dr Pandey. Hij bevestigt dat R medicijnen gebruikt tegen psychose.

Hij moet elke maand terugkomen voor controle en krijgt medicijnen mee. De kosten vallen mee: npr 400 pm voor de medicijnen, het consult is inbegrepen.

Dr Pandey zegt dat R een regelmatig leven moet leiden, geen avond nachtdienst. Goed slapen. Stabiliteit is belangrijk in zijn woonomgeving.

Tenslotte halen we nog de nieuwe bril af bij de ziekenhuis-opticien die R nodig had.

Hoe nu verder? Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden stel ik voor hem voorlopig te blijven steunen tot hij een meer stabiele woonsituatie en netwerk heeft.

Ash Kumar zal hem regelmatig blijven bellen en in elk geval de afspraken met het ziekenhuis in de gaten houden.

Ook zal er regelmatig contact zijn met Manil vanuit de werkgever.

Henk Hooghuis