Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Nieuws > Werkbezoek Nepal maart 2020
top

Werkbezoek Nepal maart 2020

#

De kinderen van het kinderhuis in Duhabi met in het midden vlnr Henk Hooghuis, dhr Keshav Battarai en vrijwilligster Ellen.

Corona-pandemie

Allereerst de ontwikkelingen mbt het corona virus die ons allemaal bezighouden. De Nepalese overheid heeft het land afgesloten. Buitenlanders kunnen het land verlaten maar kunnen soms niet veilig terug naar hun land. Daarom kunnen zij sinds gisteren gratis hun visum laten verlengen. Ofschoon corona nog niet is uitgebroken in Nepal wordt er wel rekening mee gehouden dat dit kan gebeuren. Als dit gebeurt zijn de gevolgen niet te overzien: de medische infrastructuur is zwak en er zijn maar weinig IC plekken.De scholen zijn hier nu dicht en ook massale bijeenkomsten zijn niet toegestaan. Het jaar 2020 was  uitgeroepen tot het jaar van het toerisme. Dit is een grote economische tegenvaller voor Nepal: de gevolgen zijn direct merkbaar voor de gewone mensen die toch al nauwelijks rond kunnen komen.

Het kinderhuis in Duhabi

De kinderen hebben het schooljaar afgerond met een examen. Normaal gesproken hebben ze 1 maand vakantie. Nu heeft de overheid besloten dat de scholen 2 maanden dichtgaan i.v.m het virus. De kinderen zijn voorgelicht over hoe ze besmetting kunnen voorkomen. Hieraan wordt  zowel op school als in het kinderhuis veel aandacht besteed. Omdat het Kinderhuis betrekkelijk geisoleerd ligt is dit nu eerder een voordeel mbt besmettingen. Wel heb ik er op aangedrongen dat bezoekers zich eerst melden aan het toegangshek. Dit blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te realiseren. Het kinderhuis zelf is zo 'n 50 m van het toegangshek. Een bel wordt snel gestolen of vernield.
Gedurende mijn verblijf in het kinderhuis viel me vooral op hoe groot de onderlinge saamhorigheid is. De kinderen zijn behulpzaam, ook naar elkaar toe. Ze helpen de  2 huismoeders en het lijkt alsof er  een vaste routine en taakverdeling is. De oudere kinderen doen meer aan ondersteuning voor de moeders en leren taken die ze later nodig hebben, zoals koken, schoonmaken, kleding wassen. Ook is er elke ochtend als ze opstaan een corvee: de kinderen verzamelen losse bladeren in de grote tuin en doen die in zakken. Aangemoedigd door de huismoeders die ook meedoen. Er kan wel het nodige worden verbeterd in het huis zelf, qua onderhoud. Zo zijn er maar 2 van de 4 toiletten beschikbaar. Je kunt je kleding niet ophangen als je gaat douchen ( er is maar 1 douche, de andere is defect). Ook zijn er geen vakjes waar de kinderen hun tandenborstel / shampoo kunnen opbergen.  Ik heb er opdracht gegeven deze zaken te verbeteren. Wat ook zorgen baart is dat beide huismoeders nogal op leeftijd zijn ( 56 jaar is hier behoorlijk oud). Ze zijn echter zeer zorgzaam voor de kinderen en letten goed op de hygiene. Omdat ze beide nauwelijks kunnen lezen en schrijven moeten we dit goed compenseren met o.a huiswerkbegeleiding. Dit wordt dagelijks gegeven door de coordinator van het huis Ash Kumar Mandal en zijn jongere zus Ishi Mandal. De laatste geeft bijles in wis- en natuurkunde. Beide leerkrachten zijn jong maar ook gedreven in hun werk. De oude voorzitter, dhr Keshav Battarai (78) is zelf wiskundeleraar geweest. Hij houdt  toezicht op de kwaliteit van het thuisonderwijs.

Henk Hooghuis

« prev top next »
top

Kinderhuis Nepal

Stg Shide Children Home Dharan
T: 020 - 4282850
E: info@kinderhuisnepal.nl
IBAN: NL90 INGB 0000127313

RSIN nummer 808102473

De stichting heeft een
anbi status (reg. nr. 11478).

 
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login