Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Nieuwsarchief > Nieuwsarchief 2014 > Tandheelkundig kamp
top

Tandheelkundig kamp

Verslag van het dental camp (tandheelkundig kamp).

Na een busreis van ca 15 uur kwamen we op 21 april aan in Dharan-Bazar. Het dental camp vond plaats tussen 22 en 30 april. Er was een Nepalese mondhygienist meegekomen uit Kathmandu - Ram - om tandarts Diego Flores te assisteren. Hij zou ook samen met Diego de voorlichting verzorgen, belangrijk onderdeel van het preventieprogramma. Ram wordt betaald en ingehuurd door dr Thomas Holt, die 5 jaar geleden voor het laatst een dental camp in Dharan leidde. Onze lokale partner ngo de Society for Helpless Children had goede voorbereidingen getroffen.

Er was een ruimte beschikbaar in de Dipendraschool, waar 2 lange tafels waren opgesteld waarop de check ups en behandelingen werden verricht. Tandarts Diego en Ram hadden veel gereedschap meegenomen, dat steeds opnieuw gesteriliseerd werd via een standaardprocedure. Diego en Ram werden bijgestaan door Nepalese vrijwilligers uit Dharan. Het viel op dat de kinderen van de Dipendraschool heel gemakkelijk meewerkten aan het onderzoek en de behandeling. Waarschijnlijk ook omdat ze nog niet eerder bij de tandarts zijn geweest. Maar misschien ook uit nieuwsgierigheid en door de vriendelijke en informele uitstraling van Diego en Ram! Er kwamen behalve de kinderen van de Dipendraschool ook kinderen uit ons kinderhuis in Duhabi voor een check up. Verder kregen veel kinderen en soms ook ouders uit de omgeving van de Dipendraschool een gebitscontrole en eventueel behandeling.

De check ups en behandelingen (in totaal 240) werden efficiënt uitgevoerd, een aantal keren werd doorverwezen naar een tandarts in Dharan, dr Rai, waar eerder contact mee was gelegd en werden meer complexe behandelingen onder toezicht van Diego uitgevoerd. Helaas is tandheelkundige zorg in Nepal voor veel mensen en kinderen (nog) niet toegankelijk. De kosten zijn voor de meeste mensen te hoog en ook de kwaliteit laat te wensen over. Verwaarlozing van gebitsproblemen kan tot gevaarlijke complicaties leiden. We zijn daarom heel blij dat Diego en Ram bereid zijn om terug te komen en waar mogelijk tandheelkundige zorg te bieden.

Natuurlijk heeft het bezoek van de tandarts ons ook weer bewust gemaakt van het belang en de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Helaas is er in de droge tijd te weinig waterdruk, waardoor kinderen na de schoolmaaltijd niet vanzelfsprekend hun tanden kunnen poetsen, zoals we ze hebben verteld dat ze moeten doen. Ook was er te weinig stroom beschikbaar gedurende het dental camp, een probleem dat structureel lijkt in Nepal. Zonnepanelen bieden mogelijk uitkomst!

« prev top next »
top
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login