Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Wat we doen > Kinderhuis Duhabi
top

Kinderhuis Duhabi

#
kinderen en huismoeders kinderhuis Duhabi

In 2003 kreeg onze stichting van de Helpless Children Welfare Mission een verzoek tot ondersteuning van hun kinderhuis te Itahari. Dit kinderhuis met circa 45 kinderen, waaronder enkele poliopatiëntjes, verkeerde in slechte staat en was veel te klein voor het aantal aanwezige kinderen. Bovendien ontbraken de gelden voor een goede verzorging en voor onderwijs. Door de bouwvalligheid was het gebouw niet schoon te houden en vormde een groot gezondheidsrisico voor de kinderen. Dit werd bevestigd door de Ned arts, Harry Meijs in 2002. Dankzij de afname van Kerstpakketten uit Nepal door de voogdij instelling Nidos (de toenmalige werkgever van onze voorzitter) en een subsidie van Plan Nederland, alsmede enige lokale steun kon in mei 2004 begonnen worden met de bouw van een nieuw kinderhuis te Duhabi. Het ontwerp en de bouw van het kinderhuis vond plaats onder begeleiding van ir Erik Segers (verbonden aan de vereniging De Civiel Ingenieur) In juni 2005 is het kinderhuis in gebruik genomen. De kinderen krijgen huiswerkbegeleiding en worden verder o.a. begeleid door een huismoeder en een guard. In 2007 is met behulp van een Nederlandse vrijwilliger, Jip Nelissen, een speeltuin aangelegd bij het kinderhuis. Ook heeft de stichting in 2015 een oeverbescherming /drainagesysteem gerealiseerd omdat het meertje naast het kinderhuis de fundering anders zal aantasten. Het heeft ons enige moeite gekost om een bekwaam bestuur samen te stellen. Uiteindelijk is het gelukt om met hulp van dhr. Ramesh Tamrakar, toenmalig directeur van SOS Kinderdorp in Itahari, een gemotiveerd en verantwoordelijk bestuur te selecteren. Ons personeel, de huismoeders, kunnen bovendien kosteloos deelnemen aan trainingsprogramma's van SOS.

Inzet vrijwilligers. Sinds 2005 zijn er regelmatig Nederlandse vrijwilligers geweest die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het huis. Omdat het kinderhuis bestuurlijk nog niet helemaal op orde was hadden deze vrijwilligers het soms niet makkelijk. We hebben geleerd dat vrijwilligers goed moeten worden voorbereid. Ook moeten zij ermee akkoord gaan dat het Nepalese bestuur in de eerste instantie verantwoordelijk is voor hun functioneren. Daarom hebben we als bestuur een zorgvuldige procedure voor vrijwilligers, zodat voor zowel de stichting als de betrokken vrijwilligers een optimaal resultaat van hun inzet kan worden bereikt.

-------------------------------------------------------------------

Het kinderhuis in Duhabi is het tweede project van de stichting. Wij hebben een nieuw huis laten bouwen in Duhabi omdat het hoofdgebouw (in het nabijgelegen Itahari) te klein voor de 35 weeskinderen en mede daardoor onhygiënisch was. Hier worden thans circa 28 kinderen gehuisvest waarvan een klein aantal (fysiek) gehandicapt.

Ondanks enige steun van de lokale bevolking is er nog altijd een groot structureel tekort. De stichting draagt bij aan de kosten van onder andere medicijnen, voeding, bewassing en educatie van de kinderen in Duhabi. Er is een klaslokaal ingericht waarin deze kinderen thuis onderwijs krijgen. Dit is noodzakelijk vanwege de achterstand die deze kinderen vrijwel altijd al hebben opgelopen. De schoolkosten worden ook hier door de stichting gedragen. Wij proberen o.a. door het betalen van de salarissen van het personeel bij te dragen aan een opvoedingsklimaat dat aanvaardbaar is volgens onze normen.

« prev top next »
top

Kinderhuis Nepal 
Stg Shide Children Home Dharan

T: 020 - 4282850
E: info@kinderhuisnepal.nl
IBAN: NL90 INGB 0000127313

RSIN nummer 808102473

De stichting heeft een
anbi status (reg. nr. 11478).

 
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login