Doneren    

Kinderhuis Nepal

You are here:  Home > Wat we doen > Saraswati kinderhuis
top

Saraswati kinderhuis

Dharan, juli 2017. Het Saraswati kinderhuis (Saraswati Children's Shelter) is tegen een heuvel aan gebouwd op land dat door de gemeente Dharan ter beschikking is gesteld. Er verblijven nu 26 kinderen, van peuters tot oudere teeners. Deze worden begeleid door een huismoeder die ook kookt voor de kinderen. Verder is er een beveiliger - concierge. De kinderen gaan naar diverse publieke of particuliere scholen in de stad Dharan. Ze krijgen verder intern huiswerkklas en bijles van een bevoegde leerkracht. De manager, dhr Purna, is al vanaf 2000 betrokken bij de ontwikkeling van het kinderhuis, evenals onze stichting. Een alleenstaande moeder - Saraswati genaamd - krijgt kost en inwoning en een beetje zakgeld in ruil voor met name de begeleiding van Asman van 9 jaar, die het Down syndroom heeft, en ze verricht schoonmaakwerkzaamheden. Bestuursleden komen regelmatig op bezoek en organiseren aktiviteiten. Toch is de begeleiding erg minimaal en zou er eigenlijk minstens een huismoeder bij moeten om vooral de kleintjes genoeg aandacht te geven. Onze stichting heeft het tehuis dankzij onze donateurs helpen opbouwen en was lange tijd de belangrijkste donateur. Door een succesvolle lokale fondsenwerving kan het kinderhuis nu voor een belangrijk deel zelfstandig draaien. We blijven betrokken bij de verdere ontwikkeling, o.a door te helpen met het vinden van passend werk voor jongeren die volwassen zijn geworden. Het is verder mogelijk dat een nieuwe lokatie zal moeten worden gevonden omdat de aangrenzende heuvel bij een nieuwe aardbeving kan instorten met uiteraard rampzalige gevolgen. Het Nepalese Rode Kruis heeft op ons verzoek een awareness seminar gegeven waarbij aan de kinderen is uitgelegd wat ze moeten doen bij een aardbeving.

Geschiedenis

In 1999 deed het Saraswati kinderhuis een beroep op de stichting, om ondersteuning. In dit tehuis werden circa 24 weeskinderen uit de regio opgevangen en door een plaatselijke board onderhouden. De verzorging was echter minimaal en kinderen moesten regelmatig bedelen voor hun levensonderhoud bij de nabijgelegen tempels. Ook was de huisvesting slecht. Samen met de lokale bestuurders werd in 2000 een nieuw huis neergezet, waarvan de stichting de fundering, de toiletten en de inventaris heeft kunnen financieren dankzij enkele royale giften van particuliere sponsors. Het huis is inmiddels uitgebreid met personeel dat door de stichting wordt betaald: een huismoeder, een kok, 2 parttime onderwijzers en een guard. Ook wordt een budget voor onderwijs en scholing van de kinderen toegekend. Met behulp van NCDO subsidie is in 2006 een nieuwe douche / toiletruimte gebouwd. In 2010 is opnieuw met behulp van de NCDO, een keuken annex eetzaal gebouwd.

------------------------------------------------------------

Het eerste project van de stichting is het Shree Saraswati Orphanage Centre. Dit weeshuis is opgericht in 1990. In dat jaar besloot Krishna Baddahur Sahi, nadat hij en zijn blinde vrouw hun beide kinderen hadden verloren, zijn huis open te stellen voor weeskinderen. Later werd een stuk grond gedoneerd, vlakbij de Saraswati tempel. Met behulp van donaties  werden hier gebouwen en voorzieningen neergezet voor de kinderen.

Met steun van de stichting is een nieuwe accommodatie gebouwd in 2000. Hier verblijven thans circa 22 wees- en straatkinderen. Het streven is 40 kinderen op te vangen. De stichting heeft verder zorggedragen voor de inventaris. Een eetruimte en klaslokaal zijn ingericht.

Alle kinderen gaan nu naar school, waarvoor de stichting de kosten draagt. Een door ons betaalde home-mother, twee parttime onderwijzers (tutors), een computerleraar en een guard verzorgen de opvang en begeleiding.
De stichting wil verder praktijkonderwijs gaan ondersteunen voor kinderen die niet zo goed kunnen leren, zodat ook zij later hun brood kunnen verdienen. Voor dit doel willen we een werkplaats / klaslokaal bouwen.

« prev top next »
top

Kinderhuis Nepal 
Stg Shide Children Home Dharan

T: 020 - 4282850
E: info@kinderhuisnepal.nl
IBAN: NL90 INGB 0000127313

RSIN nummer 808102473

De stichting heeft een
anbi status (reg. nr. 11478).

 
top

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login